Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Ismét áll a bál a Városligetben, de nem a Liget projekt miatt, hanem a bérlő vizes vb építkezése miatt. A ligetvédők féltik a tóparti 150 éves platánokat.

Megkezdenék a városligeti tónál a vizes vb szinkronúszó létesítményeinek építését a beruházók, ezért elkerítenék az építési területet. A gond csak az, hogy ez belelóg a ligetvédők által elfoglalt demonstrációs övezetbe. Korábban egy egyeztetésen az építtető Bp2017 Kft. a ligetvédők szerint kijelentette, hogy az ő bérleti szerződésük és a vb előnyt élvez a ligetvédők demonstrációjával szemben. További egyeztetés nem volt. Csütörtökön megjelentek a már jól ismert biztonságiak, és erőszakkal próbálták meg eltávolítani a ligetvédőket a helyszínről, és körbekeríteni az építési területet. A ligetvédők arról számoltak be, konkrétan leütöttek demonstrálókat. A helyszínre időközben kiszállt a rendőrség, és megkezdte a ligetvédők oszlatását.

A kezdetekről live videó is volt a Facebookon (a felvételt Antal Nikoletta - ahogy magukat nevezik az állandó Ligetbeli jelenlétük okán - Ligetben Ligetvédő készítette, aki elmondja, mi történt, a képeken láthatóak a biztonságiak, illetve látszik a felvétel legvégén az a hosszú seb a nő lábán, ai szerinte akkor keletkezett, amikor dulakodtak vele az őrök):

Lehet mondani, mertek nagyot álmodni a FINA vizes vb szervezői, a szinkronúszó medencéket és mobil lelátókat a Városligeti tóba helyezték bele, amit erre az alkalomra le is eresztenek. Ha valakinek az azóta lefújt új Közlekedési Múzeum kapcsán az az érzete támadt, hogy érthetetlen, miért kell egy múzeumot egy közparkban a föld alá süllyesztve elhelyezni, akkor mindez hatványozottan igaz a szinkronúszó létesítményre is. A két nagy mobil lelátó és a medencék oda vannak csűrve a tó világörökségi területére, a történelmi fák közvetlen közelébe.

Érthető persze, ha a szervezők arra gondoltak, milyen jól mutat a medencék mögött a Vajdahunyadvára a képernyőkön, reklám lesz Budapestnek is (a verseny kezdési időpontját a japán rajongók miatt a késő délutáni időpontra időzítik majd). De ezzel együtt vannak problémák a létesítménnyel. Egyrészt az, hogy a medencék területe belelóg a ligetvédők demonstrációjának területére, ami így ezzel ellehetetlenül. A vizes vb emberei tárgyaltak a ligetvédőkkel, utóbbiaknak szerintük távoznia kéne arról a területről, amelyet ők 15 millió forintért bérelnek a Városliget Zrt-nek. Ők viszont úgy érvelnek, hogy a gyülekezési jog alapjog, felülírja a vb rendezését. Ezt a kérdést eldönti majd a bíróság, de sok idő nincs, az építkezést el kell kezdeni - most úgy tűnik, a rendőrség szerint is a beruházás élvez előnyt.

©

A másik kérdés a tó partján álló platánokra vonatkozik. A ligetvédők szerint ezek a 150-180 éves fák egyes ágait le kell vágni, hogy az ideiglenes medencékhez szükséges három lépcső elférjen. Ezek a fák még József nádor adományai voltak Alcsútdobozról (a róla elnevezett téren Budapesten már egy darab fa nincs, kivágták őket a mélygarázs építése miatt). A ligetvédők most alternatívákat keresnek, hogy legyen elég a három helyett kettő lépcső, de a szervezők szerint a tűzvédelmi rendelkezések kötik a kezüket. Ezek azt írják elő, hogy annyi lépcső kell, hogy a nézők 6 perc alatt elhagyhassák a lelátó "függőleges vetülete által határolt területet", illetve 10 percen belül a partvonalra juthassanak, ha vészhelyzet van. Lehessen zavartalanul közlekedni, és semmi ne akadályozhassa a nézők biztonságos mozgását, a közlekedési területeken ne legyen térszűkület. A ligetvédők azt javasolják, hogy vagy a műjég már meglévő beléptető rendszereit használják, vagy a már meglévő lépcsőket - ezeket a vb-t rendező kft szerint nem lehet használni, a lelátókhoz vezető lépcsők pedig már le is vannak gyártva.

A Városliget Zrt. azt mondta a hvg.hu kérdéseire, hogy a Bp2017 Zrt.-vel kötött megállapodásban az is szerepel, hogy a cég végeztessen állapotfelmérést a Főkerttel „a használat megkezdése előtt” (az nem derül ki, hogy ez az építkezések előttre utal vagy a verseny előttre), majd a verseny után a Főkert megállapítja, a helyreállítási feladatok mértékét és árát. Ezt a Bp2017 Kft. fizeti, és az irányadó rendeletet veszi alapul a helyreállításnál. A tó körüli rész egyébként nem a Városliget Zrt., hanem a főváros vagyonkezelésében van.

A vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. időközben reagált az üggyel kapcsolatos kérdésekre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!