szerző:
hvg.hu/MTI

Tanulmányozza a Fidesz az MSZP-s javaslatokat a plakáttörvény átírásáról. Két ellenzéki szavazatra lenne szükség, hogy összejöjjön a kétharmad.

Ötpárti egyeztetést tartottak a plakáttörvényről, amelyet Áder János nem írt alá, miután nem lett meg a kétharmad a minősített többséget igénylő részekhez. A Fidesz még tanulmányozza, a KDNP nem zárkózik el az MSZP plakáttörvénnyel kapcsolatos javaslatainak egy részétől, a Jobbik és az LMP viszont így sem támogatja a törvényt. A parlamentben pénteken futnak neki újra a törvény megszavazásának. A kérdés az, hogy talál-e a Fidesz két ellenzéki képviselőt, aki megszavazza a javaslatot – ha mindenki részt vesz a szavazáson, akkor ennyi átszavazásra lesz szükség ahhoz, hogy meglegyen a kétharmad.

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető elmondta: tilossá tennének kampányidőszakban mindenféle kormányzati kampányt. Tilos lenne a civil szervezetek által folytatott politikai kampány is – példaként a Civil Összefogás Fórum és a Fidelitas kampányait említette.

A plakáthelyek tulajdonosainak plakáthelyet kellene biztosítani a pártoknak és a jelölteknek, ez plakáthelyeik 25 százaléka lenne, ezeket a helyeket arányosan, az esélyegyenlőség jegyében kellene felosztani a jelöltek között a Nemzeti Választási Iroda felügyelete mellett. Hozzátette: kampányidőszakon kívül a közpénzből való kampányolást meg kell tiltani. Más kérdés, hogy a kormány hirdetéseit most sem kampányként látjuk, hanem tájékoztatásként próbálják eladni.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője úgy értékelt, még tanulmányozzák a szocialisták javaslatát, van azonban jónéhány része, amely alkotmányos aggályokat vet fel. Elmondta, a Fidesz elnöksége kedden tárgyal a kérdésről. Azt mondta, a céljuk az, hogy ne lehessen politikai pártokat feketén finanszírozni.

Vagy a törvényalkotási bizottság módosító indítványáról szavaznak, vagy a köztársasági elnök által visszaküldött törvény rendelkezéseiről – magyarázta. Utóbbi esetben el kell utasítaniuk a jogszabályt, mert az csak egyetlen szakaszból áll, a hatályba lépésből – tette hozzá.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnyilvánvalóbb és legdurvább politikai paktumaként jellemezte a helyzetet. Értékelése szerint a plakátpiac volt az egyetlen, ahol egyensúly volt a pártok között, most azonban az MSZP hozzájárul ahhoz, hogy Orbán Viktor médiahatalma ezen a területen is domináljon. Az ellenzéki politikus szóvá tette, hogy a szocialisták javaslata semmit nem korlátoz a kormánypárti médiafölényből, csak szívességet tesz nekik.

Ferenczi István, az LMP közösségi részvételi szakszóvivője megismételte pártja álláspontját: nem fogják hozzásegíteni a Fideszt ahhoz, hogy még inkább "nekik lejtsen a pálya", ehhez pedig szerinte meg kell őrizni azt az ellenzéki egységet, amely a törvény első szavazásakor megvolt.

Az MSZP, a Jobbik és az LMP is jelezte, hogy frakciójuk teljes létszámmal vesz részt a pénteki rendkívüli ülésen. Ahhoz, hogy biztosan ne lehessen kétharmados többsége a Fidesznek, arra lesz szükség, hogy legfeljebb egy ellenzéki hiányozzon az ülésről, és teljes legyen az egységük.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!