szerző:
Pozsgai Rebeka

Több ezren osztották meg a Facebookon egy nő történetét akinek színes bőrű férjét és gyermekeit nem engedték felszállni egy távolsági buszra. A tiltás után kisebb hisztéria alakult ki, a család pedig a járat helyett a rendőrségen találta magát. Utánamentünk az ügynek, és a végén egy fontos, de - úgy tűnik - kevésbé ismert szabályozást találtunk.

„Magyarként mélységesen csalódott, mérges és szomorú vagyok” - így kezdi dühös posztját az Ausztriában élő magyar anyuka. Mint leírta, ő abban a hitben repült el múlt szombaton Ferihegyről, hogy az őt oda kikíséről férje és két gyermekük még aznap délután autóbusszal tér haza bécsi otthonukba a Népligetből. A buszpályaudvarról délután 3 órakor induló járat sofőrje azonban közölte a férfival, hogy ő és a gyerekek nem utazhatnak. Azt, hogy miért - a nő posztja alapján legalábbis - nem tette egyértelművé.

Befogták a száját?

A polémia hamar viharossá fajult. Amikor a férj „kikelt magából”, hogy mégis miért nem utazhatnak, egy másik, vadidegen utas befogta a száját - írta posztjában a feleség. Erre a kasszánál ülő nő rendőröket hívott, akik szám szerint hatan gyorsan meg is érkeztek. Az anya leírása szerint a hatóságiak a magyar nővel kedélyesen elbeszélgettek, a férfit igazoltatták, a gyerekek sírtak a pániktól, az „utasok körbeállva migránsoztak”.

„Nem beszélünk angolul” - mondták a rendőrök magyarul, majd bevitték a rendőrkapitányságra a családot. A feleség azt mesélte, itt már volt egy tolmács, aki azt javasolta a férfinak, ismerje be, hogy megütötte a fentebb említett nőt a pályaudvaron, mert így mindenki jól jár. Az apuka ezt nem akarta beismerni, a magyar nyelvű jegyzőkönyvet pedig nem értette, így nem is írta alá. Ennek ellenére távozhattak. Végül mindhárman vonattal utaztak haza Bécsbe, a buszjegyet viszont nem tudták visszaváltani.

Gyerekekkel utazik? Hozzon magával gyerekülést!

Megkérdeztük az esetről buszos társaságot, a Flixbust, amely közölte, hogy a sofőr szabályosan járt el, amikor nem engedte utazni a gyermekeket. A társaság szabályzata (a vonatkozó részt lásd az alábbi kiemelésben) szerint ugyanis a 0-3 év közötti, illetve 150 cm-nél alacsonyabb utasok csak speciális gyerekülésben szállíthatók. Ezt pedig a kísérőszemélynek kell hoznia magával, a gyerekek nem is utazhatnak kísérő nélkül.

"A 0 és 3 év közötti és 150 cm-nél alacsonyabb kisgyermekek csak autós gyermekülésben szállíthatók. Az utazás alatt az autós gyermekülést az ülésen felszerelt biztonsági övvel kell rögzíteni. Az autós gyermekülésnek rendelkeznie kell kétpontos biztonsági övvel, amivel az üléshez kell rögzíteni; az autós gyermekülést a kisgyermeket kísérő személy biztosítja."

A Népliget buszpályaudvart üzemeltető Volánbusz az esettel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy az állomáson lehet magasított ülést venni ilyen helyzetekben. A cég szerint egyébként a probléma az volt, hogy a férfi emelt hangon tette meg észrevételeit és konfliktusba került a fentebb már említett hölgy utassal, de tettlegesség nem történt. A további fejleményekről a Volánbusznak egyelőre nincs tudomása.

De miért lett ebből rendőrségi ügy?

A szabályozás szerint tehát a gyerekek ülés vagy ülésmagasító nélkül nem utazhatnak, de ezt, úgy tűnik, nem sikerült megfelelően kommunikálni a külföldi családnak. Az érintett anyuka is azt kifogásolta utólag, hogy miért nem lehetett ezt elmagyarázni a férjének, illetve láthatóbban feltüntetni a kikötést a jegyvásárláskor. A nyelvi nehézségekből (is) fakadó hisztériában és hepciáskodásban előkerült a migránsozás, egy család pedig egy rendőrségi tortúra árán jutott csak haza. Az továbbra sem világos, miért nem lehetett a rendőrség bevonása nélkül, higgadtan megoldani a helyzetet, és azt sem, hogy mi szerepel pontosan a rendőrségi jegyzőkönyvben, amelyet a magyarul nem tudó férfi nem írt alá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!