szerző:
hvg.hu

Ádertól a tűzijátékig: zászlófelvonás, vízi- és légiparádé, Szent Jobb-körmenet és persze ünnepi beszédek sora - augusztus 20-át ünnepli az ország. A napi események óráról-órára.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

És az este végén: tüzijáték

Elképesztő biztonsági intézkedések mellett kilenkor rendben elkezdődött a tüzijáték is. A rakétákat a Lánchíd és a Margit híd közötti Duna-szakaszra helyezték át, így a Parlament épülete is kiemelt szerepet kaphetott. A Dunán három nagyobb és 14 kisebb kilövési pont volt, a Lánchídról pedig 29 kilövést indítottak.

©

A tűzijáték közel 25 ezer látványeffektet tartalmazott. Több mint 6300 pirotechnikai elemet indítottak el 5 ezer lépésben. Látható volt csaknem 4 ezer nagy kaliberű tűzijáték bomba és mozsár, melyekből a legnagyobb kaliberű bomba 5 kilogramm tömegű.

A tűzijáték elemeinek össztömege több, mint 4 tonna (csak a pirotechnikai robbanóanyagok nettó súlya tömege 2,5 tonna fölött) volt, amelyek elindítása rádióvezérelt modulokkal történt.

©

Ezzel véget ért a mai ünnepségsorozat, mi is lezárjuk a percről percrénket. Köszönjük, hogy velünk voltak!

Lázár: nekünk kell a legjobbaknak lennünk

Ma is aktuális, amit egykor Szent István, majd a két világháború között a magyar politikai elit is megfogalmazott: nekünk kell a legjobbnak lennünk, hogy a legerősebbeké válhassunk itt, Közép-Európában - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter Makón.

Szent Istvánnak volt bátorsága, hogy mások előtt olyan utat válaszon Európában, melyen akkor még kevesen jártak - mondta Lázár János a makói önkormányzat ünnepségén.

A magyar kormány is megpróbál Európa számára utat mutatni, amikor azt mondja, nem az internacionalizmusban, a határok teljes fölszámolásában, a nemzeti lét föladásában, hanem az erős nemzetekben látja a harmadik évezred sikerét - mondta Lázár.

Európa a teljes önfeladás küszöbéhez érkezett - hangzott el a szentmisén

A keresztény értékrend elhagyásával Európa a teljes kulturális és politikai önfeladás küszöbéhez érkezett - mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén. Veres András homíliájában kiemelte: ebben a különösen nehéz történelmi helyzetben óriási felelőség nehezedik minden keresztény ember vállára.

Azt kérte, hogy "bátor őszinteséggel" vizsgálja meg mindenki a saját felelősségét és a cselekvési lehetőségeit, valamint azt, hogy mi vezetett Európa-szerte a hit és a vallásosság gyengüléséhez, az evangéliumi értékrend kiszorulásához a mindennapi életből.

A Szent István-bazilika előtti, zsúfolásig megtelt téren az ünnepi szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezette. A bíboros köszöntőjében úgy fogalmazott: Szent István bevezette a magyarságot az ezer évvel ezelőtti Európa keresztény népeinek közösségébe. A kereszténység Európa népeinek kultúrájában ihlető erő volt, nem szürkévé és egyformává tette a népeket, hanem abban segített, hogy mindegyik a saját gazdagságát fejlessze tovább - mondta.

A mise után elindult a hagyományos Szent Jobb körmenet.

©

Karácsony: Kísérleti nyúllá tesznek minket

Karácsony Gergely szerint tüntetni kell, pedig ünnepelni kellene. A zuglói polgármester szerint Szent István állama már leromboltatott. Kísérleti nyúllá tesznek minket Pakson, Felcsúton vasút épül, miközben ránk szakad a 3-as metró.

Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok! - Horváth ennek skandálására kéri az embereket, majd Vágó Gábor kíván boldog születésnapot az országnak.

©

A beszédek után Horváth minden szónokot színpadra szólított, hogy együtt énekeljék el a Himnuszt.

 Horváth Kristóf, a tüntetés legerősebb szereplője ezzel be is zárja a rendezvényt. Az emberek percek alatt szétszélednek.

©

Az ex-KDNP-snek tapsolnak

Lukács Katalint fogadja ezek után nagy taps, aki a KDNP-ből lépett ki a lex CEU ellen tiltakozva.

A népet nem lehet elnémítani - mondja. Támogatnunk kell azokat a sajtótermékeket, amelyek értünk küzdenek. Lukács blogokat nevez meg, amelyeket támogatni kell. Elmondja, hogy hosszú idő után ő is előfizetett közéleti tartalmat közvetítő lapra, másokat is erre kér. Nekünk nincs szükségünk Kádár Jánosokra - mondja, és a gyűlölet felhagyására kért minden felet.

Higgyünk Magyarországban - zárja szenvedélyes beszédét, s nagy tapsot kap.

©

Szent Jobb még jobban ökölbe szorul

Szent István országa helyett Orbán és Mészáros országa lett hazánk - mondja Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke. Szerinte a Szent Jobb még jobban ökölbe szorul, mert a király nyugathoz kötötte az országot, Orbán viszont keletre.

Hajdu szerint kisebbségbe kell szorítani Orbán Viktort 2018-ban. És szerinte ez sikerülni is fog.

©

Kósa Lajos osztálytársa a színpadon

Horváth Kristóf, vagyis Színész Bob nyitotta meg a tüntetést egy slammel, avagy versbe szedett szónoklattal. Majd színpadra szólította Kósa Lajos egykori osztálytársát, akit a Mészáros Lőrinc által megvásárolt Mediaworkstől rúgtak ki fél éve. Porcsin Zsolt a sajtó- és szólásszabadságról beszél.

©

Szerinte a megyei lapok másfél évtized alatt értek le a nullára, a jelenlegi hatalom csak befejezi a munkát - mondja a debreceni újságíró, volt főszerkesztő.

Meg kell erősíteni a szabad sajtó megmaradt bástyáit, szövetséget kell kötnie az olvasóknak és újságíróknak. Ehhez pénzt kell áldozni, és őrizni a szakmai hitelt. Nem külföldi segítségre kell várni, mert csak magunkra számíthatunk - zárja szavait Porcsin.

Horváth a pár száz tüntetőt skandálásra veszi, majd arról vall, hogy egykoron Orbán Viktorért rajongott. Ám most már sajnálja a kormányfőt, aki újra felépítette a rendszet, amelyet egykor lebontott.


Még várnak a beszédekkel az Együtt-szervezők

Először is várunk - döntöttek a szervezők a jelek szerint a délután 4 órára meghirdetett ellenzéki tüntetés helyszínén. Nehéz megkülönböztetni, ki tüntet, ki bámészkodik, ki közlekedik, és ki turista a helyszínen. Talán kétszázan lehetnek, akik a kezdeményezők felhívását követve demonstrálni érkeztek.

Az Együtt és a Párbeszéd által szervezett tüntetés miatt le kellett zárni az Erzsébet hidat, amelyet el is foglaltak az emberek, sétálnak, nézelődnek. Odaát viszont hatalmas a dugó.

©
©

Hamarosan kezdődik az Együtt-tüntetés

Ezt látják majd a szónokok a Függetlenség Napja című rendezvényen:

©

Az esemény Facebook-oldalán ez áll:

"A szabadságkorlátozó Orbán-rezsim folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független.
Ezt a harcot fogja folytatni a Fidesz ősztől is a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen.
Ezért pártok és civilek közös tüntetésen állunk ki a sajtószabadságért, a jogállamért, a demokráciáért.

A tüntetésen felszólal:
- Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke
- Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miniszterelnökjelöltje
- Lukácsi Katalin, kereszténydemokrata politikus, volt KDNP-tag
- Vágó Gábor, a KELLESZ - Korrupció Ellenes Szövetség alapítója
- Porcsin Zsolt, korábban a Hajdú-bihari Napló, majd a Heves Megyei Hírlap főszerkesztője volt, a vagy.hu alapítója"

1 2 3 4

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!