szerző:
hvg.hu/MTI

A kormányközeli intézet elemzője példátlan intézkedés lehetőségét vetette fel.

Az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, ha a párt nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel – vetette fel Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1-en. Ezzel azért emelték a tétet: eddig még csak arról volt szó, hogy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki meghiúsítja az ÁSZ ellenőrzését.

Az Állami Számvevőszék kedden fordult az ügyészséghez, mert álláspontja szerint a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését. Augusztusban kezdték a vizsgálatot, értesítették a pártot az adatszolgáltatás rendjéről és a lehetséges jogkövetkeményekről, a párt viszont nem tett eleget az adatszolgáltatásnak.

A Jobbik frakcióvezetője, Volner János szerint ez nem igaz, ők törekedtek arra, hogy együttműködőek legyenek a számvevőszék ellenőreivel, de szerinte

"az nem normális, hogy a hatóság akkor akar ellenőrizni, amikor a gazdasági igazgató szabadságon van, miközben a törvény ötnapos határidőt biztosít a kért iratok rendelkezésre bocsátására".

Volner szerint "csak büdös, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével".

A Fidesz erre úgy reagált, a Jobbik továbbra is titkolja a Simicska Lajossal és cégeivel kötött szerződést, miközben több mint fél éve használja a milliárdos plakátfelületeit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!