szerző:
hvg.hu

Nem érti a CEU, miért nem akarja a kormány aláírni, majd ratifikálni a már elkészült megegyezést New York és a magyar kormány között. Balog Zoltán értelmetlennek nevezte a megegyezést. A CEU elfogadhatatlannak tartja a kormány lépését.

Megfelel a CEU a rá kitalált törvény feltételeinek, megkötötte a megállapodást a BARD College-dzsel, így most már csak azt várja, hogy a kormány aláírja a megegyezést New York állammal, ami szintén kész. Ám a kormány inkább meghosszabbította a lex CEU határidejét egy évvel – Balog Zoltán azt is elkotyogta, hogy nem kell a határidő lejártáig, azaz 2018. január 1-jéig aláírni a megállapodást. Vagyis a kormány jogbizonytalanságban tarthatja a CEU-t, amit az viszont nem tud elfogadni.

Mit fog most lépni az egyetem? Mindenki várja a CEU válaszlépést, amit most sajtótájékoztató keretében jelenthet be – ezt követjük mi is élőben.

A CEU kiemeli a korábban elmondottakat. A mai sajtótájékoztató apropója: nem érti a CEU, miért tartja okafogyottnak azt a bejelentést, hogy Balog Zoltán szerint bőven ráér még aláírni a megegyezést. Ez bizonytalanságban tartja a diákokat, tanárokat.

A CEU-nak van tehát akreditált oktatási programja New York államban, kampusza, megállapodása a Bard College-dzsel – ezért nem értik a kormány vonakodását.

Európában egy egyetemnek sem kellett keresztülmennie olyan dolgokon, mint a CEU-nak, mondja el Michael Ignatieff rektor érezhetően feldúltan. Amikor a CEU pedig teljesíti a feltételeket, kisül, megváltoznak a kritériumok – ez elfogadhatatlan. És Orbánnak fel kell készülnie, hogy ezt a kérdést, a jogbiztonság kérdését megkapja a héten az Európai Tanácsban.

A CEU nem kér privilégiumokat, be akarja tartani a törvényt, megoldásra törekszik. A kormány nem tartja be a törvényt, amikor az aláírás előtt hirtelen megváltoztatja a szabályokat. A CEU be akarja tartani a törvényeket.

Korábban a rektor azt mondta, lehetetlen teljesíteni a feltételeket, most viszont sikerült betartani őket, ez hogy lehet, kérdezi a Pesti Srácok. Ignatieff kifejti, amikor a lehetetlen feltételekről beszélt, még nem volt egyértelmű, mit vár a kormány a CEU-tól. Miután kiderült, elkezdtek dolgozni a megoldáson. Enyedi Zsolt hozzátette, hogy akkoriban a kormány még a szövetségi állammal követelt megegyezést, ami nem lehetséges. Azóta viszont a kormány több részterületen megváltoztatta az álláspontja, így a megegyezés lehetséges lett.

A rektor visszautal a kettős mércére: Marylanddel, a McDaniel's egyetemmel meg tudott egyezni a kormány, a CEU-val pedig nem, ez nem lehetséges, ez diszkrimináció. Az aláírandó szöveg két oldal lenne, nem egy nagyregény.

A kormány lépése rombolja Magyarország európai és amerikai kapcsolatait egyaránt Ignatieff szerint. Ezzel záródik a sajtótájékoztató.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!