szerző:
hvg.hu

Vádat emelt az ügyészség Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője ellen állam elleni és költségvetést károsító, továbbá közbizalom elleni bűncselekmény miatt – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán.

Az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, három rendbeli, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásával vádolja Kovács Bélát a Központi Nyomozó Főügyészség – olvasható az erről szóló közleményben. A Jobbik EP-képviselője és három vádlott-társa szabadlábon védekezik. 

Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést az ügyben az Európai Unió intézményei elleni kémkedés miatt. A feljelentés alapján indult nyomozásban a Legfőbb Ügyész 2014. május 12-én diplomáciai úton indítványozta, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát. Ezt végül 2015. október 14-én szavazták meg.

A nyomozás idején az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján fiktív gyakornoki foglalkoztatások miatt 2015. október 16-án újabb eljárás indult a képviselővel kapcsolatban.

Mivel a mentelmi jog felfüggesztése mindig konkrét bűncselekményre hatályos, a korábbi felfüggesztés az utóbb indult ügyre nem volt alkalmazható. Emiatt a költségvetési csalás bűntette és több rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére a Legfőbb Ügyész 2016. szeptember 20-án újabb indítványt tett az Európai Parlament elnökénél. Erről 2017. június 1-jén született döntés.

A képviselő és társai összesen 21 076 euró, vagyis átszámítva több mint hatmillió forint vagyoni hátrányt okoztak az Európai Parlament költségvetésének az ügyészség szerint.

Az Átlátszó már novemberben megírta, hogy vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást az ügyészség Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő kémkedési ügyében. 

Az oknyomozó portál megjegyezte: a fontosabb eljárási események egybe esnek a választási ciklusokkal Kovács Béla ügyében. A lap szerint ezt mutatja az is, hogy 2014. május közepén, pár nappal az EP-választások előtt közölte az akkor még erősen kormánybarát Magyar Nemzet: a Legfőbb Ügyészség kezdeményezi Kovács mentelmi jogának felfüggesztését Brüsszelben. Az ügyben több mint három évig nyomoztak, az első bírósági tárgyalási napok pedig a vádemelés után a 2018-as országgyűlési választási kampány főidényére eshetnek – valószínűsítette az Átlátszó.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!