szerző:
HVG

A lelkész ugyanúgy homokba dugta fejét, mint számos egyházi és nem egyházi, egykoron beszervezett ügynök.

Gyorsan megbocsátották Lehel László evangélikus lelkésznek, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnökének, hogy a kommunista titkosszolgálat embere volt.

Az állambiztonságtól várta egykor Lehel László, hogy gyülekezetét és egyházát nagyobb mozgástérhez juttatja. Legalábbis ezzel indokolta egy korábbi interjújában, miért volt hajlandó együttműködni a pártállam titkosszolgálatával. A Lévai Anikóval – Orbán Viktor miniszterelnök feleségével – gyakran mutatkozó Lehel érintettségét egészen addig elhallgatta, amíg idén tavasszal a Magyar Nemzet nem írt róla. A lelkész ugyanúgy homokba dugta fejét, mint számos egyházi és nem egyházi, egykoron beszervezett ügynök, akik a történelmi szembenézés helyett az eltussolást választották.

Lehel történetét feldolgozza majd az evangélikus egyház átvilágítóbizottsága, amelynek a lelkész idén júniusban többórás interjút adott egykori állambiztonsági tevékenységéről.

További részletek az e heti HVG-ben!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!