szerző:
hvg.hu

A Jobbik frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján megismételte, nem fizetik ki az ÁSZ-büntetést, de bíznak abban, hogy az emberek segítségével leválthatják Orbánt az áprilisi választásokon.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Vona Gábor kedden jelentette be azt, hogy hiába szabott 15 napos határidőt nekik az ÁSZ a 331 millió befizetésére, a Jobbik nem fizet, inkább jöjjön, aminek jönnie kell. Azt pontosan tudni, mi az, ami jön: a következő lépés ugyanis az inkasszó, amit majd az adóhivatal (NAV) vet ki a Jobbik számlájára. Az Állami Számvevőszék az elmúlt időszakban sorra büntette az ellenzéki pártokat, többen közölték, nem fizetnek.

Volner János frakcióvezető szerdán azt mondta, a Jobbik megítélése szerint rosszabb a helyzet, mint Szicíliában, amikor a maffia működésétől tartottak az emberek, mert Magyarországon a maffia kormányon van. "A magyar népnek meg kell vívnia szabadságharcát egy elnyomó rezsimmel szemben" – mondta. Szerinte az Állami Számvevőszéknél minden úgy történik, ahogy Orbán akarja, ezt bizonyítja az, amire a hvg.hu is rámutatott. A Jobbikot ugyanis egy olyan szabály fojtogatja, amit alig pár hónapja hoztak.

Hiába nem akarja kifizetni a Jobbik a büntetést, egy őszi NGM-es rendeletmódosítás azt írja elő, hogy ha egy párt nem fizeti be önként az Állami Számvevőszék felhívásában szereplő büntetést, akkor az Államkincstár megkeresése alapján intézkedik a NAV, és adóként hajtja be azt. Volner cikkünkre utalva azt mondta, ezzel bizonyítható, hogy a Fidesz tudatosan készült a Jobbik ellehetetlenítésére, amire az ÁSZ-t használta fel. Volner megismételte Vona szavait, szerinte az a 2018-as választások tétje, hogy ki megy börtönbe: Orbán vagy Vona.

Ebben Orbán hűen másolja Putyint, az ellenzék vezetőit bármikor elvihetik.

Az elindított közösségi gyűjtésük közel 62,5 millió forintnál jár, de kiemelte Volner, a Jobbik egy vagyontalan párt, nincs pénzük. Vona korábban annak a vágyának adott hangot, hogy a kampánytámogatásokat megkapják majd, arra nem vonatkozik majd a NAV-inkasszó, hiába állítja ezt Szigetvári Viktor az Együttből. Volner a hvg.hu kérdésére a sajtótájékoztatón nem tudta megmondani, biztosan megkapják a kampánytámogatást, csak annyit felelt, ebben a helyzetben minden a Fideszen múlik.

Korábban jobbikos politikusok azt mondták, az ÁSZ-bírsággal veszélyben a választásokon való indulás, lapunknak Volner most azt mondta, ezért indítottak gyűjtést, az emberek segítségével próbálják majd leváltani a kormányt. Az Echo TV munkatársának kérdésére, miszerint kérnek-e kölcsön Simicska Lajostól, Volner János nemmel felelt, megjegyezve, hogy Mészáros Lőrinc azonban rendszeresen segíti a Fideszt. Egyébként banki hitele most nincs a pártnak, a hitelt, amit az 1100 plakáthely megvásárlására vettek fel, már visszafizették, a plakáthelyek sincsenek már a Jobbiknál.

A túlélésünk a tét, a kasszánk üres, de a közösségi gyűjtés erőre kapott.

A lehetséges jogi lépésekről Volner azt mondta, ha kimerítik a hazai lehetőségeket (bíróság, Alkotmánybíróság), a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elmennek, ha szükséges, de szerinte az emberek a 2018-as választásokon sokkal hamarabb ítéletet hozhatnak, mint a bíróságok.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!