Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Lázadnak a szülők a menzaételek ellen egy I. kerületi iskolában, Zuglóban pedig sorra mondják le az előfizetéseket. Mindkét önkormányzat területén a Hungast szolgálja fel az ebédet. A vállalkozás a közétkeztetési piac egyik dinamikusan fejlődő, fideszes kötődésű cége. A jól dokumentált panaszok ellenére a Hungast egyre-másra nyeri a közbeszerzéseket.

 • A gyerek zsír- és hagymaszagú volt iskola után;
 • a szolgáltató nem vagy csak orvosi igazolásra akar vegetáriánus étrendet biztosítani;
 • az ételek íztelenek, drágák;
 • hajszál és körömdarab volt bennük;
 • a hús mócsingos;
 • a gyerekek szétfőtt, "zselékrumplit" kaptak;
 • az aranygaluskához készített vaníliaszósz sós volt;
 • "száraz volt a spagettitészta, nem főtt meg, nyúlós volt a borsófőzelék, mint a slejm";
 • a főzelék szétfőtt törmelékekből áll;
 • az ételeknek rossz a szaga;
 • elveszi az gyerekek étvágyát.

Csak úgy sorjáznak a gyerekek panaszai abban az elégedettség-felmérőben, amelyet a Batthyány utcai általános iskola szülői közössége szervezett a Hungast Kft. által szolgáltatott menza értékelésére.

"Étlapjainkat gasztronómiai vezetőnk irányítása mellett felkészült dietetikusaink közreműködésével készítjük, szem előtt tartva a hagyományos magyar ízeket, a területi sajátosságokat, a szezonalitást, valamint a fogyasztói elvárásokat. Figyelembe kell vennünk az étlapszerkesztéskor a 37/2014. (IV.30) Emmi-rendelet közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásait is"

– ezek viszont a Hungast szavai saját ételei jellemzésére. Az idézetben az Emmi menzarendeletére utal, amely elvileg előírná a reformkosztot. Az intézkedést követő botrányokról a hvg.hu rendszeresen beszámolt, az előírt alacsonyabb só- és cukortartalom rendszeresen kiverte a biztosítékot a gyerekeknél, rengeteg étel ment a moslékba, de végül a rendelet hatályban maradt.

"Ételallergia esetén kötelesek vagyunk diétás étrendet összeállítani az érintett gyerekeknek, de hála a minden területen alázattal dolgozó, felkészült szakembereinknek, volt már rá példa, hogy egyedi, szülői kérés alapján vallási eredetű diétás étrendet is tudtunk biztosítani a fogyasztó legnagyobb megelégedésére" – ezzel hirdeti magát a Hungast, ám az állítás cseppet sem vág egybe a már idézett szülői közléssel, amely szerint még vegetáriánus étrendet sem hajlandó biztosítani a cég. (A vallási előírások a hús elhagyásánál csak bonyolultabbak lehetnek.)

Hiába jelentette be az iskola, nem változott az étel

A budapesti I. kerületi Batthyány utcai általános iskola menzájára az után érkeztek ezek a panaszok, hogy szolgáltatóváltás történt 2017 végén. A gyerekek és szüleik az előző céggel sem voltak elégedettek, de a Hungast alatt a helyzet szerintük csak rosszabb lett. A szülő ráadásul nem küldhet be otthonról ételt, és nem is rendelhet kívülről a gyereknek – igaz, uzsonnát vihet magával minden iskolás. A szülők ezért végeztettek önkéntes felmérést, amelyben a gyerekek kendőzetlenül elmondhatták a tapasztalataikat. Végül nagyjából a gyerekek felének véleményét sikerült összegezni a havi 13 ezer forintba kerülő ellátásról.

Képünk illusztráció
©

A szülők eljuttatták a kifogásaikat az önkormányzatnak, amely leült a Hungasttal, és átbeszélték a problémákat – ezt követően 2-3 nap alatt minden megoldódott! Legalábbis az önkormányzat szerint. A hvg.hu-nak nyilatkozó szülő viszont továbbra is mindennap ételtermoszban ad ebédet a gyerekeinek. Pedig az érintett kisiskolásoknak semmi különleges dietetikai vagy ízlésbeli kívánsága nincs (élelmiszer-érzékenység, -allergia, húsmentes táplálkozás stb.) Forrásunk úgy tudja, jelenleg a gyerekek 20 százaléka nincs befizetve a menzára, és a felsősök közül egy osztálynyi gyerek inkább a közeli kifőzdét választja ebédszünetben. Az iskola által "kinyilatkoztatott" változások nem következtek be, a helyzet ugyanaz maradt, ezek a legfrissebb tapasztalatok. Az iskola közlése szerint most 256 gyerek van befizetve ebédre.

A cég is tudja, képtelen lenne mindenkit azonos elégedettség mellett kiszolgálni: "Tisztában vagyunk vele, hogy nem könnyű minden ízlésnek egyszerre megfelelni, sőt, talán lehetetlen is, így a legjobb szándékunk ellenére is előfordul, hogy egyes ételek nem mindenkinek ízlenek ugyanolyan mértékben, de rendszeresen kikérjük fogyasztóink véleményét, hogy minél közelebb kerülhessenek a fogyasztói igények a jogszabályi kötelezettségeink betartásával készülő menüsorainkkal."

Nagyvonalú önkormányzati ajánlatok

A Hungast a közétkeztetés egyik üstökösként emelkedő cége. Először 2011-ben figyelt fel rá a sajtó. A HVG akkor arról írt, hogy értékes ingatlant szerezhet meg a cég egy követelése fejében. A Hungast sorra nyerte a közétkeztetési közbeszerzéseket, volt, hogy egyedüliként, mint a fideszes vezetésű Pest megyében.

Nem túl meglepő módon a vállalkozás hátterében kimutatható volt a fideszes szál: a cég tulajdonosának, György Tamásnak az érdekeltségébe tartozó Aquaplus Kft. alapította azt az Aqua Holding nevű céget, amelyben 2010 nyaráig Bánki Erik fideszes politikus, a parlament gazdasági bizottságának mostani elnöke is tulajdonos volt. Ő 2017-ben majdnem 90 hektárral növelte földtulajdonának nagyságát és 190 millió forinttal banki tartozásai mértékét a képviselői vagyonnyilatkozata szerint. (Bánkinak egyébként máshogy is bejött az élet: felesége a röplabdaszövetségben tölt be pozíciót, és épp férje terjesztette be a parlamentben, hogy a röplabda is tao-sportág lehessen – amióta pedig az, egy velük szintén kapcsolatba hozható cég, a Beach Sport Kft. kapta a legtöbb röplabdás tao-pénzt, 1,1 milliárdot.)

Bánki Erik
©

A Hungast pedig nem állt meg: sorra nyerte a közétkeztetési közbeszerzéseket. Pécsett úgy, hogy az előre tervezett éves keretnél 76 millióval drágább ajánlatot adott be (tán az ilyen ügyletek miatt is kellett a várost gyámság alá venni).

A luxusvécéjéről is elhíresült Papcsák Ferenc zuglói polgármester a kerületben 2011 óta jelen lévő Hungasttal 2014-ben közvetlenül a választás előtt írta alá a közétkeztetési szerződést, amelyet aztán utódja, a párbeszédes Karácsony Gergely újratárgyalt, és 200 millióval alacsonyabb áron és a kerületnek kedvezőbb feltételekkel kötött újra.

A cég 2017-ben felvásárolta a francia hátterű (az étkezési utalványok piacáról kitiltott, majd ezért hatalmas kárpótlásért perelő) Sodexo egyik üzletágát is, és a tranzakció után már 11 megyében és Budapesten is főzhetett a Hungast – a Gazdasági Versenyhivatal 2017. július végén kimondta, ez nem jelent versenyjogi problémát, a piacon számos cég marad, nincs fenyegetve a verseny, és káros "horizontális versenyhatások" (áremelkedés vagy minőségromlás) sem igazolhatók.

2017 végén pedig a Hungast Vital Kft. elnyerte a Budavári Gamesz által kiírt közbeszerzést is, és így az I. kerületi Klebelsberg Központ (KK) összesen hat iskolájának (köztük a Batthyány utcainak) és a nyári napközis tábornak is szállíthat ételt 128,8 millió forintért.

A Hungast most már ott tart, hogy 19 megyében, 800 tálalási ponton, napi 200 000 adag ételt juttat el a fogyasztóihoz, tájékoztatta a cég a hvg.hu-t.

Ha egy iskola elégedetlen, az egyedi esetnek is felfogható. A Hungast szolgáltatásával azonban Zuglóban sem elégedettek: "Az étkezés minőségével kapcsolatban érkeznek panaszok a Zuglói Szociális Szolgáltató Központhoz, amely ezekről rendszeresen egyeztet a Hungast Kft.-vel". A zuglói önkormányzatban, amióta a Hungast szolgáltatja a közétkeztetést, így alakul az közétkeztetésre előfizetők száma, és ebből nem az olvasható ki, hogy egyre népszerűbbek az ételei:

 • 2015-ben 239 310 adag / év 953 adag / nap
 • 2016-ban 207 456 adag / év 823 adag / nap
 • 2017-ben 191 111 adag / év 761 adag / nap
Képünk illusztráció
©

Így működik a rendszer

Mit mond a cég a felmerülő kritikákra, és mit tud mondani arra, milyen megoldást keres? "Minden beérkező kérést, észrevételt, vagy köszönetet – mert szerencsére utóbbiakból sincs hiány – személyre szabottan megválaszolunk, és amennyiben szükséges, az adott felvetést kivizsgáljuk, az abból leszűrt tapasztalatokat felhasználjuk a szolgáltatásunk fejlesztésére – természetesen a jogszabályi háttér adta lehetőségekhez mérten."

Elképesztő gyorsaságú, versenyhivatali áldással lezajló terjeszkedés, közbeszerzési tarolás a minőségi panaszok ellenére, háttérben megbújó fideszes szál – ilyen cégek a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) büszkeségei. Lázár János miniszter a 108. Kormányinfón pár mondatban felvázolta a Fidesz gazdasági filozófiáját. Ezek szerint bizonyos stratégiai ágazatokban az államnak vagy egy "nemzeti" cégnek kell dominálnia.

A 150 milliárdos értékű közétkeztetési piac már huzamosabb ideje van a fideszes politikai vállalkozók érdeklődési körében. 2017 elején azt lehetett hallani, hogy államosíthatják az egészet. De nagyon úgy fest, a lobbiharcok egyelőre megakadályozták ezt. A Fidesz-közeli cégek is meg tudnak etetni sokakat. Még ha közben a gyerekek kicsit éhesek is maradnak.