Ceglédi Zoltán
Ceglédi Zoltán

Nem. És nem is akar. Ne dőljön be senki megint ugyanannak a trükknek!

Van egy bevett metódus: amikor ütemet vét a Fidesz, rögvest kiosztják a jelszót a propagandistáiknak, illetve „kiszivárogtatják” (értsd: lediktálják az újságírónak az egyeztetett kommunikációs üzenetet), hogy mindjárt jön a konszolidáció. Mint 2012-ben, amikor a Fidesz támogatottsága bezuhant, az MSZP-é meg minden összefogócska nélkül (sőt, pont azért) nőtt. Végül alig 3% volt köztük a különbség! Ezért olvashatták a „Most a konstruktív, européer, finomhangoló Orbán következik” című cikkben, hogy az "orbáni konszolidáció" éve lesz 2012, meg hogy rendezik a viszonyt az ellenzékkel, és egyáltalán, purrogó kismacska lesz az üvöltő sakálokból. Ilyen emlékük van ebből az időszakból? Européer Orbán? Emberszabású Fidesz?

Aligha, hiszen maga Navracsics Tibor közölte a rákövetkező évben, hogy oké, akkor inkább 2013 lesz a konszolidáció éve. Itt dögöljek meg, de mintha az az év se a konszolidációról szólt volna. Navracsics miniszter 2014-ben ott tartott, hogy jó, de „elindultunk” a konszolidáció útján. Mondjuk megkérdezném Navracsics Tibort, hogy aktuálisan milyen szerinte ez a konszolidáció, de azóta ő indult el konszolidáció helyett, úgyhogy már messze innen, egy normális európai helyen él és dolgozik, ahol például nem kereskednek baltás gyilkosokkal. De ettől még 2014-re is belengették, hogy no, immár tényleg konszolidálódik a Fidesz. Erre leginkább Schiffer Grumpy Cat András reagált megfelelően (és magához mérten kicsit sem meglepően):

Jaj hagyjuk már!

Jaj hagyjuk már! - Coub - GIFs with sound by Benyó Rita

A túl sok konfliktus 2014 végére, 2015 első felére aztán megint megbosszulta magát: a kitiltási ügy, a netadós balhé, illetve az elindult háborúskodás Simicskával nehéz helyzetbe hozta a Fideszt. Mi szokott ilyenkor történni? „Kiszivárog”, hogy mindjárt jön a konszolidáció. 2015: „a bevándorlóellenes kampány után jöhet az orbáni konszolidáció, amire a miniszterelnök két hete tett ígéretet”.  SPOILER: még 2018-ban is ugyanaz a kampány megy, nem a konszolidáció. Azóta volt már elbukott bevándorlóellenes népszavazás, tucatnyi nemzeti konzultáció, plakátból plakátba ér minden közterület (de csak a kormánynak tercelve), gyalulják a civileket, kinyírták vagy prostituálták a sajtó jelentős részét, konszolidációnak meg nyoma sincs.

Most Hódmezővásárhelyen kaptak egy óriási és váratlan pofont. Mi az első reakció? Azt hazudni és „kiszivárogtatni” (értsük jól tehát: a propagandaminisztériumban egyeztetett szöveget lediktálni), hogy jön a konszolidáció. Oké, hibáztunk, de mostantól már kon leszünk szolidálva, tényleg.

El ne higgyük már, emberek.

Egyrészt teljesen világos, hogy ez nyolc éve csak egy eszköz, kommunikációs blöff. A vonaton csinálják így pofátlanabb polgártársaink: másodosztályú jeggyel felszállnak az első osztályra, a kalauz a jegyet megnézve mondja nekik, hogy kérem, fáradjon át a másodosztályra, jó, fáradok, mondja. És nem fárad. Kalauz jön visszafelé egy félóra múlva, kérem, fáradjon át, persze, fáradok, mondja. És nem fárad. Orbán ugyanígy konszolidálódik: egy centit sem, csak mindig bemondja. A balfék EU is elhiszi neki, meg a magyar közvélemény egy része is.

Holott, és ez a másik fontos elem, a Fidesz már nem is tudna konszolidálódni. Nyolc éve egy irányba tart, egyre erőszakosabb, butább és szélsőségesebb a párt; politikusai már a Kurucinfó cikkeit mondják fel a sajtótájékoztatókon. Tényleg azt gondoljuk, hogy lehet onnan váltani, amikor már nyíltan vallják, hogy a bőrszín és a (vélt, oktrojált) vallás határozza meg az ember minőségét? Létezik olyan konszolidált álláspont, amibe belefér Bayer Zsolt, aki az erdőben ásná el a Fidesz ellenfeleit, meg a medencébe orrot fújó zsidóról polemizál? Konszolidáltan lesz majd Bayernál az üvöltve, klaviatúrát rugdosva írt cikkeiben féreggé, aki nem az ő Viktor és Putyin szerelmespárjáért rajong? Most komolyan: milyen egy konszolidált Németh Szilárd? Miként, hova tudjuk „visszahozni” még Kósa Lajost? Milyen feladatot tud ellátni Budai Gyula, ha mostantól a nagyon bután vagdalkozást kivesszük a munkaköri leírásából, tudva azt, hogy portás már van a minisztériumban? Konszolidált Békemenet, hadd lám!

Abban a világban, ahol Kövér László minden bajuszrángásával a Soros György finanszírozásával működő, illuminátus szabadkőműves háttérhatalom homoszexuális mesterkedésével Európára szabadított millió iszlám terroristával harcol, akiket Merkel és Macron együtt akar az európai faj (igen, barátaim, a fideszesek FAJELMÉLETI alapon politizálnak) kipusztítására behívni, na, hadd lám ott a konszolidáció erejét és esélyét! Ne áltassuk magunkat hülyeségekkel. A Fidesz nem akar, nem tud, így nem is fog konszolidálódni. Nem tudnak „megjavulni”, mert a politikájuk tartalma száz százalékban, kizárólag az, amit egy konszolidáció (azaz a békés és felelős kormányzás) kizárna. A Fidesz politikája tartalmilag egy közepesen frusztrált, közepesnél műveletlenebb és részegebb Facebook-kommentelő szintjén van: ezt hogyan lehet konszolidálni? Nyolc éve ülnek ebben a székben,  ezer szállal kötözték magukat hozzá, Putyin, Paks, felpiszkált és a Fidesz hivatalos politikájának fundamentumává tett rasszizmus, cselédsajtó, családi korrupció… hol lenne itt helye és ereje a konszolidációnak?

A Fidesz nem fog megjavulni. A Fidesz az és csak az, amit mutat. Titokban sem több. Ne várjuk az „emberarcú fideszeseket”, és ne dőljünk be a „kiszivárogtatásoknak” meg a magukat kaseroló „én is tudom ám, hogy ez csúnya dolog” mondatoknak. Ez a Fidesz a saját döntése alapján soha nem is lesz normálisabb. Tudják, mikor fog csak konszolidálódni?

Amikor Orbán eltűnik a politikából.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!