szerző:
hvg.hu

Tárgyalóasztalhoz csábította az LMP-t Gyurcsány Ferenc, de a végeredményre nem lehet büszke. Úgy tűnik, nem sikerült meggyőzni egymást arról, kell-e a Jobbik a kormányváltáshoz vagy sem. Szél Bernadett LMP-társelnök szerint volt értelme eljönni, kiderült, van, aki csak szavakban akar kormányváltást.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Gyurcsány Ferenc DK-elnök meghívására nagyjából másfél órát tárgyalt egymással az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP, azonban megállapodás nem született. A Jobbikot is hívták, de nem jött el. Bár Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta, itt nem a választási együttműködésről lesz szó, azért csak szóba került ez is.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, szerinte fontos előrelépés, hogy egyáltalán asztalhoz ültek, ez még csak egy folyamat kezdete. Tudomásul veszik, hogy a Jobbik nem jött el, de arra kérték az LMP-t, ez ne korlátozza őket a további tárgyalásokban. Míg az LMP szerint csak a teljes ellenzéki összefogásnak van értelme, addig Karácsony Gergely és Molnár Gyula MSZP-elnök szerint a baloldali pártok együttműködésével is le lehet váltani a kormányt.

Molnár Gyula azt mondta, nem kérték, hogy az LMP tárgyaljon a nevükben a Jobbikkal. Arra továbbra is lát esélyt, hogy lesz megállapodás az LMP-vel. Korábban a 444.hu írt arról, egy olyan körzetben, ahol az LMP-s esélyes, a vidéki szocialistának leszóltak, gőzerővel kampányoljon az egyéni jelölt mellett, mert úgy látszik, nem koordinálnak. Molnár Gyula erre azt mondta, úgy tűnik, az a baj, hogy az eredeti üzenet nem érkezett le. "Minden körzetben gőzerővel kampányolunk, ha változás lesz, szólok."

Bent nem volt bulihangulat
©

Arra a hírre, hogy állítólag fideszesek sms-ben fenyegetőztek, hogy eszükbe ne jusson megállapodást kötni a Jobbikkal, Molnár Gyula azt mondta: "a Fidesz nem sms-t küld, hanem lófejet."

Bár Karácsony Gergely azt mondta, az ördöggel is össze kell fogni, arra azért nem biztatna, hogy a választók szavazzanak jobbikos jelöltre. "Tárgyalunk bárkivel bármiről, de attól még nem ajánljuk a Jobbikot. Mi szívesen tárgyalnánk velük, ha méltóztatnának leülni."

Karácsony szerint taktikai szövetség lehet a Jobbik és a baloldal között.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök először sajnálkozott, hogy a Jobbik nem jött el - holott a párt folyamatosan ezt kommunikálta -, mindenesetre szerinte is jó, hogy sikerült kimozdítani az Orbánnal szembenálló pártokat a tárgyalásképtelenségből. Itt az LMP-re gondolt, amely velük nem, csak az MSZP-Párbeszéddel tárgyalt eddig.

©

Gyurcsány arról beszélt, a baloldali pártok szavazói közösen elegen vannak ahhoz, hogy egyeztetett indulás esetén kisebbségbe szorítsák a Fideszt. (Karácsony kormányváltásról, Gyurcsány kisebbségbe szorított Fideszről beszél.) Bár megérti, hogy az LMP szerint kell a Jobbik is, ezzel nem értenek egyet. Azt mondta, hajlandók olyan koordinációra az LMP-vel is, mint az MSZP-vel, számokról azonban egyelőre nem beszélt. Ahhoz meg kell várni az LMP keddi elnökségi ülését. Gyurcsány fontosnak nevezte: egyik párt sem segíti ki a Fideszt, ha az kisebbségbe kerül. Ez volt az egyik, amit ki akart mondatni velük.

Az LMP-s delegáció nem a DK-s sajtóteremben - értelemszerűen DK-s matrica mögött -, hanem a párt székháza előtt tartott sajtótájékoztatót. Ők már nem voltak ilyen optimisták: Szél Bernadett szerint megérte eljönniük, mert így legalább világosan kiderült számukra, a DK nem hajlandó semmilyen együttműködésre a Jobbikkal, hiába beszél Gyurcsány a tárgyalásról. Gyurcsány maga a sajtótájékoztatón azt mondta: "ha valaki még tárgyalni sem hajlandó, azzal nem fog létrejönni semmilyen megállapodás." A mostani visszautasítás után nem számít arra, hogy Vonáékat sikerül tárgyalóasztalhoz ültetni.

Szél továbbra is kitart amellett, csak a teljes ellenzéki koordináció vezethet sikerre. Hétfőn tárgyal Vona Gáborral - a hvg.hu kérdésére azt mondta, miután mindketten országjáráson vannak, vidéken találkoznak majd, várhatóan későn -, utána kedden beszámolnak az elnökségnek arról, mire jutottak a tárgyaláson.

©

Kérdésünkre, hogy álláspontja szerint nem minimalizálható-e a Fidesz győzelme - vagy szorítható kisebbségbe - azzal, ha az LMP külön megállapodik a baloldali pártokkal és a Jobbikkal is, Szél azt mondta, az LMP arról tárgyal, ami szerinte a kormányváltáshoz kell. "Olyanokkal tárgyaltunk, akik azt hirdetik, kormányváltás kell, de ez nincs így. Ezek után szerintem mást kell kiírni a plakátokra."

Szél szerint minden pártnak engednie kell, továbbra sem tett le arról, hogy meggyőzi a feleket, össze kell fogni a kormányváltás érdekében. Ha Orbán újra győz, annak súlyos következményei lesznek - tette hozzá.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!