szerző:
Windisch Judit - Csányi Nikolett

György Zsombor, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese adott interjút a hvg.hu-nak azután, hogy a kiadó vezetője bejelentette a lap megszüntetését.

Nem tudtak semmi biztosat arról a Magyar Nemzet munkatársai, bár a vasárnap esti kétharmados Fidesz-győzelem után már annak következményei között tartották számon a napilap megszűnését is – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban György Zsombor, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese kedden, azt követően, hogy a lapvezetés bejelentette, szerdán jelenik meg a Magyar Nemzet utolsó lapszáma, és bezár az mno.hu, valamint a Lánchíd Rádió is. György Zsombor szerint ez csak az első állomás a Fidesz totális rendszerének kiépítésében.

Ezek a médiumok Simicska Lajos tulajdonában vannak. Arra a hírre, hogy az LMP vagyonos politikusa, Ungár Péter is ajánlatot tesz a lap megvásárlására, a főszerkesztő-helyettes azt mondta, meg tudja erősíteni, hogy van érdeklődő a lap iránt, de a legfontosabb, hogy ne adják fel, és a csapatot ameddig lehet, egyben tartsák. Bízik benne, hogy a befektető szándékai komolyak, és remélik, hogy ez az ország többé nem engedi meg magának, hogy a Népszabadság után egy újabb kritikus lap szűnjön meg csak azért, mert kormányzat el akarja törölni a Föld színéről és mert a hirdetőket egzisztenciálisan megfenyegették, hogy nem hirdethetnek a lapban. Nem szabad megengedni, hogy 150 ember életét és egy 80 éves lapot kidobják a kukába.

Simicska Lajossal egy hosszú egyeztetés zajlott hétfőn, de ezen György Zsombor és a szerkesztőség munkatársai nem vettek részt, a főszerkesztő igen, rajta kívül mindenki kedden tíz órakor értesült a döntésről. Arra a kérdésre, hogy ez anyagi vagy politikai döntés volt-e a főszerkesztő-helyettes azt mondta, drága egy lapot fenntartani, így ebből a szempontból nyilván anyagi.

Azt is elmondta, talán nincs európai kormány, ahol ne buktak volna bele a politikusok azokba a botrányokba, amelyek a kampányban kiderültek. Ehhez képest azt éljük meg, hogy nagy felhatalmazással folytathatják a munkájukat ezek a maffiózók tolvajok – teszi hozzá.

A választási eredményért nem akarja a társadalmat okolni, de be kell látni, hogy kommunikációs szempontból a vidék elveszett, még a Fidesz-szavazóknak is csak a fele értesült például Semjén svédországi vadászsztorijáról, csak közmédiát és a helyi lapokat fogyasztják, az információ el sem jut hozzájuk, a közszolgálati média pedig minden demokratikus alapértékkel szembe menve alapvető dolgokról nem adnak hírt. Abban csak bízni tudnak, hogy a lufi kipukkad, és a Fideszre szavazók rájönnek, hogy mekkora átverés áldozatai.

Arra a kérdésre, hogy politikai nyomásgyakorlást éreztek-e, amikor jöttek ki a sztorikkal, azt mondta, ez már évek óta megvan, és a Fidesz borzasztó sértődötten reagált, amikor valami nem úgy történt, ahogyan ők azt elvárták. Nekünk a vérünket akarják már legalább 2015 februárja óta, ez egyértelmű – mondta, és bár a bezárás Simicska döntése, ő eddig iszonyatos összeget rakott bele a lapba, és a szerkesztésbe sem szólt bele.

Egy tisztességes utolsó lapszámmal készülünk, az online-ra meg már kitettük a búcsúüzenetet – mondta a beszélgetés végén György Zsombor.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!