szerző:
hvg.hu

Az ítélet jogerős, másodfokon a bíróság a TASZ-nak adott igazat.

Jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a kórházi fertőzések adatainak nyilvánosságáért – közölte a civil szervezet a Facebookon.

Mint elmondták, közérdekű adatigénylést adtak be az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy adják ki a 2015-16-os adatokat a kórházi fertőzésekről kórházankénti botntásban, de az Emmi azzal érvelt, hogy egészségügyi, vagyis személyes adatokról van szó.

Első fokon a bíróság nekik adott igazat, másodfokon az ítélőtábla azonban a TASZ-nak, amely azzal érvelt, hogy csupán statisztikai adatokról van szó. A bíróság szóbeli indoklásában elhangzott, hogy kifejezetten az szolgálja a közérdeket, hogy ezek az adatok nyilvánosságra kerüljenek.

Az Emminek 15 napja lesz kiadni az adatokat.

Korábban arról számoltunk be, hogy 2013-ban leállították a kórházi fertőzések adatainak nyilvánosságra hozatalát, illetve az ÁNTSZ is megtagadta azok kiadását.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!