szerző:
MTI / hvg.hu

David B. Cornstein gyakorlatilag megismételte korábbi szavait, miszerint nagy veszteség lenne az országnak, ha az egyetem elköltözne Budapestről.

Debrecenbe látogatott szerdán David B. Cornstein, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, ahol újságíróknak nyilatkozva azt mondta, az amerikai-magyar kapcsolatok az elmúlt időkben "nem olyanok voltak, mint amilyennek lenniük kellett volna". Ugyanakkor a kapcsolat szerinte már megváltozott.

A nagykövet kérdésre válaszolva kitért a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyére is, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "nagy veszteség lenne Magyarországnak, ha elmenne a CEU" Budapestről.

"Úgy érzem, ha ez az ügy megoldódik, betonszilárdságúra kovácsolható az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország együttműködése" – tette hozzá.

A Cívishír tudósítása szerint arra a kérdésre, hogy mit gondol a CEU-ról, azt válaszolta, Magyarország élvezi az amerikai elnök és a külügyminiszter támogatását is. A válaszából az derült ki, hogy jó lenne, ha ez a helyzet nem változna. "Nem a mi érdekünk a CEU, hanem Magyarországé" – hangsúlyozta.

Egy másik kérdésre, hogy mit gondol a magyarországi szólásszabadságról, a nagykövet azt felelte:

Nem az a feladatom, hogy a kormánynak megmondjam, mit csináljon. Ha van róla véleményem, azt elmondom, mint egy barát.

David. B Cornstein beiktatását követő első, magyarországi túrájára július 3-án került sor. A nagykövet akkor egyből a CEU-ra ment, és szintén azt hangoztatta, hogy álláspontja szerint szörnyű veszteség lenne Magyarországnak és Budapestnek is, ha elköltözne az egyetem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!