szerző:
hvg.hu

Míg a kormány őszig elodázná a CEU-val kötött megállapodást és bagatellizálja a kérdés fontosságát, a frissen megválasztott budapesti amerikai nagykövet első útja máris a CEU-ra vezetett, amit az amerikai követség a Facebookjára is kitett.

David B. Cornstein új budapesti amerikai nagykövet első látogatása a CEU-ra vezetett múlt csütörtökön. Az amerikai követség fotókat is közölt Facebookján az eseményről. Cornstein azt mondta, örült a lehetőségnek, hogy meglátogathatta a CEU-t és többekkel találkozhatott a nagyon tehetséges tantestület és a diákok közül. A CEU imponáló tudományos intézmény, és értékes erőforrása mind Magyarországnak, mind az Egyesült Államoknak.

A nagykövet a látogatás után azt is elmondta: szeretné, ha az egyetem továbbra is Budapesten működne. A kormánypárti Magyar Időknek pedig úgy nyilatkozott:

példátlan egyetértést tapasztalt Amerikában ebben a kérdésben, álláspontjuk szerint szörnyű veszteség lenne Magyarországnak és Budapestnek is, ha elköltözne az egyetem.

A CEU-ügy kapcsán sokan mondták, hiába is várták a Trump-kormánytól, hogy pártolni fog ilyen lépéseket: Amerika számára az első az amerikai érdek, ez így volt és továbbra is így marad.

Az ATV munkatársa most megkérdezett fideszes politikusokat is arról, hogy az új amerikai nagykövet érkezése lendíthet-e annyit a CEU-ügyön, hogy még a nyáron megállapodás születhessen, ahogy azt a rektor, Michael Ignatieff kérte. De a kormánypártiak válasza szerint a CEU-ügy nincs napirenden, ami látszólag ellentmond a látogatás tényének.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!