szerző:
MTI

Az új EU-tagállamok szolgáltatást nyújtó vállalkozásai alkalmazottaikat többnyire munkavállalási engedély nélkül, kiküldetés keretében foglalkoztathatják a régi tagállamokban (EU-15). Ausztria és Németország azonban kivételes szabályokat érvényesíthet - olvasható az EU vonal tájékoztató honlapján.

A korlátozás Ausztriában a kertészeti, kőmegmunkálási szakmára, a fémszerkezetek és szerkezetelemek gyártására, az építőiparra, a biztonsági tevékenységre, az ipari takarításra, a házi betegápolásra, az elhelyezés nélküli szociális ellátásra vonatkozik. Ezekben a szakmákban a kiküldött dolgozók csak az osztrák szakmai hatóságtól igényelt külön kiküldetési engedély alapján foglalkoztathatók.

Amennyiben az építőiparban és az ehhez kapcsolódó szakmákban a munkavégzés 4 hónapnál hosszabb időtartamú akkor munkavállalási engedély is szükséges a kiküldött dolgozóknak, ennek kiadásakor a  munkaerőpiaci helyzetet is figyelembe veszik. Az osztrák hatóságok megkövetelik az ottani bér- és munkafeltételek, szociális szolgáltatások biztosítását a kiküldött dolgozókat foglalkoztató szolgáltatótól.

Németországban az építőiparra, az ehhez kapcsolódó szakmákra, az ipari takarításra, a belső dekorációs tevékenységre vonatkozik a korlátozás. Ezekben a szakmákban a hatóságok korlátozhatják a kiküldésben foglalkoztatottak létszámát. A többi régi tagállam is megkövetelheti a kiküldetési igazolást a kiküldött dolgozótól, amely egyebek között arra vonatkozik, hogy a munkavállaló legalább egy éves munkaviszonnyal rendelkezik, stabil alkalmazott a cégnél. Az egyes országok előírhatják továbbá a kiküldött dolgozók névsorának bejelentését, a helyi munkajogi, szociális előírások betartását.

A szolgáltatások szabadságát garantáló közösségi előírások szerint a kiküldött dolgozó a kiküldő állam jogszabályai szerint lesz biztosítva úgy, mintha továbbra is ennek a területén dolgozna. A kiküldetés időtartama 12 hónap lehet, amelyet egyszer - újabb 12 hónappal - meg lehet hosszabbítani. Az Európai Unió tagállamaiban kiküldött munkavállalók becsült létszáma mintegy 1 millió.

Letelepedés nélküli - ideiglenes - szolgáltatásnyújtásról akkor beszélünk, ha például egy cég vagy egyéni vállalkozás másik tagállamban szerződik adott munka elvégzésére, de az éves összbevételének legalább 25 százaléka továbbra is a székhelye szerinti országból származik.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Karrier

Hol dolgozhatnak munkavállalási engedély nélkül a magyarok?

Szabadon vállalhatnak munkát a magyarok a régi európai uniós tagországok közül tízben, öt országban viszont még mindig megkövetelik a munkavállalási engedélyt - olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt EU-tájékoztatóban.

HVG Hetilap

Illegális munkavállalás az EU-ban

Nem tudnak mit kezdeni az EU tagállamai a feketemunkával, ezért Brüsszel nagyobb erőfeszítéseket sürget. Kékkártyát vezet be ugyanakkor a magasan kvalifikált bevándorlóknak.