szerző:
hvg.hu

Folyik a küzdelem a bajba került hazai húsipari cégek megmentéséért: a helyi húskombinátot működtető Kométa Zrt. miatt aggódó Kaposvárnak 3,5 milliárd forint támogatást biztosít a kormány, Pápa másfél milliárd forintra számíthat a központi költségvetésből, Gyula pedig 1,8 milliárdot kap - írta a sonline.hu Somogy megyei híroldal.

Az egyes önkormányzatok feladatainak támogatása jogcímén juthat pénzhez a somogyi megyeszékhely, Kaposvár is - írta a sonline.hu.

Szakértők szerint ennek fő célja részben a nehéz helyzetbe jutott húsipari cégek megsegítése, ezzel a munkahelyek megőrzése. A kaposvári húskombinátot működtető Kométa Zrt. esetében 900 család sorsa a tét - tette hozzá a beszámoló.

Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszerveztének (HDSZ) országos elnöke a portál szerint azt mondta, a kaposvári húskombinát esetében elsősorban likviditási gondok merültek fel, nehezen juthatott forgóeszköz-hitelhez korábban a vállalat.

"Nyilván az önkormányzat a 3,5 milliárd forintból valamilyen módon segíteni próbál az ismert húsipari vállalkozásnak" - mondta az elnök. "A város vélhetően nem ad hitelt, s nem is ajándékozhatja oda a pénzt, ezért azt tudom elképzelni, hogy az önkormányzat vagy valamelyik cége tulajdonosként száll be a Kométába, s így szerez tulajdonjogot a vállalatban" - tette hozzá.

A szakember szerint a meglévő részvények egy részének megvásárlásán kívül a másik lehetőség a tőkeemelés. Kapuvári bízik a gyors megoldásban, és abban, hogy javul a Kométa versenyképessége.

Miközben folynak az egyeztetések, Szita Károly polgármester előbb levélben, majd a héten telefonon kereste meg a kaposváriakat. Levelében többek között azt írta, „döntések, súlyos döntések előtt állunk. Talán soha ekkora kihívás előtt nem volt még a város az elmúlt két évtizedben, ezért fontosnak tartom, hogy Önöket is megnyerjem célunknak, tervünknek, hogy a város vegyen részt a Kométa-dolgozók munkahelyeinek megmentésében”.

A kaposvári húskombinát helyzetéről a cégnél egyelőre nem kívánnak nyilatkozni. A városháza pénteken közleményben tudatta, hétfőn jelenti be a polgármester, hogy a város milyen lépéseket tesz a Kométa Zrt. megmentése érdekében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!