szerző:
hvg.hu

470 millió forint osztalékot vett ki Tiborcz István és tulajdonostársa cégeikből, mielőtt eladták azokat. Orbán veje mostanában több cégéből is kiszállt, de az üzleti világnak nem fordít hátat, sőt, ahol megjelenik, ott hirtelen többszörösére nő a cég forgalma.

Tiborcz István, Orbán Ráhel férje, a miniszterelnök veje; valamint üzlettársa, a volt MKB-vezér Erdei Tamás fia, Erdei Bálint majdnem a teljes adózás előtti nyereséget kivették cégeikből, mielőtt eladták azokat írta a mai Népszabadság. A Green Investments és a Green Universe 490 millió forintos adózás előtti nyereségéből 470 millió forintot vett ki osztalákként a két cégtulajdonos, így a két cég összesített mérleg szerinti eredménye szerény 6,29 millió forint lett.

Tiborcz azután szállt ki közbeszerzéseken taroló cégéből, miután felmerült, hogy apósa Németh Lászlónével, a volt fejlesztési miniszterrel közösen dönthetett több, nagyobb értékű pályázatról, köztük a közvilágítási tendereket sorra nyerő Elios Innovatív Zrt. pályázatairól is. A Népszabadság által átnézett cégbírósági adatokból ráadásul az derült ki, hogy az Elios tavalyi 3,5 milliárdos forgalmából tetemest részt tettek ki az állami, illetve önkormányzati megrendelések: 2,9 milliárd forintot.

Saját lábon állók
©

A napilap azt is megemlíti, hogy a hatalmas profit mellett a társasági adókedvezményt is kihasználták Tiborczék: 30 milliót írhattak jóvá annak ürügyén, hogy látványsportágakat támogattak.

Tiborcz már idén márciusban elkezdte átrendezni cégportfólióját, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda négy, összesen 1,2 milliárd forint értékű közbeszerzés ügyében kezdett el nyomozni. A gyanú "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban", amit az alapoz meg, hogy több közvilágítási-pályázatot is az a Sistrade Kft. írt ki, amelynek Tiborcz üzlettársa, Hamar Endre a tulajdonosa.

Ebben az időben szállt ki a Green Investments a keszthelyi vitorláskikötőt megszerző Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-ből, és a TSDM Holdingból is, ahol Tiborcz Martonyi János fiával, valamint az IT-szakma egyik bennfentesének számító Dubi Zoltánnal üzletelt.

De a példátlanul sikeres, 29 éves üzletember nem csak elad, hanem vásárol is céget: az eddig távközlési tanácsadással foglalkozó HCS Experts-ből szintén márciusban vásárolta ki a korábbi tulajdonoskat. A HCS Experts 2013-ban még csak 40 milliós forgalmat bonyolított, de a rákövetkező évben ez a szám már 553 millióra nőtt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!