szerző:
hvg.hu

A Közgépnek adott igazat a Kúria is: Simicska Lajos cégét jogtalanul zárták ki a közbeszerzésekből.

Jogtalanul zárták ki a közbeszerzésekből a Közgépet – mondta ki a Kúria is. Korábban első- és másodfokon ugyanez az ítélet született.

A Közgép még 2015-ben pályázott Győr-Gönyű kikötőjének munkálataira, a Közbeszerzési Hatóság szerint azonban valótlan adatok szerepeltek a pályázatban. A hatóság egész pontosan azt állította, hogy fordítási hiba szerepelt a pályázatban, illetve pontatlanul adták meg a munkában részt vevő hajók méretét. A Közgépet ezért három évre kizárták minden közbeszerzésből.

A fellebbezés után a bíróság a Közgépnek adott igazat, ezért egy év után már újra engedték, hogy a cég közbeszerzéseken induljon. A Közbeszerzési Hatóság azonban a Kúriához fordult, ott pedig ma hozták meg a döntést: valóban jogtalanul zárták ki a Közgépet a közbeszerzésekből.

Puskár Anett, a cég kommunikációs igazgatója kérdésünkre elmondta: nem mondtak le arról, hogy kárigényt érvényesítsenek. Azt, hogy pontosan mekkora összeget fognak kérni, és hogy kitől, egyelőre a Közgép szakértői vizsgálják. A kizárásról a döntést 2015 júliusában hozták meg, és csak a másodfokú döntés után, 2016 júniusában adhatott be a Közgép újra pályázatokat, tehát gyakorlatilag egy teljes évre kiestek minden magyarországi közbeszerzésből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!