szerző:
hvg.hu

A Közgépnek adott igazat a Kúria is: Simicska Lajos cégét jogtalanul zárták ki a közbeszerzésekből.

Jogtalanul zárták ki a közbeszerzésekből a Közgépet – mondta ki a Kúria is. Korábban első- és másodfokon ugyanez az ítélet született.

A Közgép még 2015-ben pályázott Győr-Gönyű kikötőjének munkálataira, a Közbeszerzési Hatóság szerint azonban valótlan adatok szerepeltek a pályázatban. A hatóság egész pontosan azt állította, hogy fordítási hiba szerepelt a pályázatban, illetve pontatlanul adták meg a munkában részt vevő hajók méretét. A Közgépet ezért három évre kizárták minden közbeszerzésből.

A fellebbezés után a bíróság a Közgépnek adott igazat, ezért egy év után már újra engedték, hogy a cég közbeszerzéseken induljon. A Közbeszerzési Hatóság azonban a Kúriához fordult, ott pedig ma hozták meg a döntést: valóban jogtalanul zárták ki a Közgépet a közbeszerzésekből.

Puskár Anett, a cég kommunikációs igazgatója kérdésünkre elmondta: nem mondtak le arról, hogy kárigényt érvényesítsenek. Azt, hogy pontosan mekkora összeget fognak kérni, és hogy kitől, egyelőre a Közgép szakértői vizsgálják. A kizárásról a döntést 2015 júliusában hozták meg, és csak a másodfokú döntés után, 2016 júniusában adhatott be a Közgép újra pályázatokat, tehát gyakorlatilag egy teljes évre kiestek minden magyarországi közbeszerzésből.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!