szerző:
hvg.hu

Zambiában is átláthatóbbak a közbeszerzések adatai, mint nálunk – írta a Korrupciókutató Központ. A Közbeszerzési Hatóság perrel válaszolt.

Pert indít a Közbeszerzési Hatóság a Korrupciókutató Központ ellen – írta meg a Magyar Hírlap. A korrupciókutatók egy tanulmánya arra jutott: a közbeszerzési eljárások adatainak nyilvánossága nálunk rosszabb, mint például Zambiában vagy Bangladesben, a Közbeszerzési Hatóság honlapján pedig nagyon nehezen lehet elérni az információkat.

A hatóság szerint a jelentés sok ténybeli tévedést és csúsztatást tartalmaz. A korrupciókutatók például megpróbáltak kulcsszavak és címkék alapján keresni a dokumentumokban, de ez nem működött jól – erre azt írta a hatóság: a cél a „dokumentumok nyilvánosságának biztosítása, nem pedig kutatói adatbázis létrehozása”.

Az pedig már-már természetes, hogy a jogi lépésekről hírt adó Magyar Hírlap meg is találta, ki van a háttérben: Brüsszel és Soros. A szervezet vezetője ugyanis nem más, mint Tóth István János, Magyarország egyik legismertebb korrupciókutatója – ő pedig korábban részt vett az Európai Bizottság programjaiban, sőt, Soros György Nyílt Társadalom Alapítványainak programjaiban is kutatta már a korrupciót.

Hasonló kommunikációt már láthattunk nemrég: amikor a Transparency International megírta, hogy az EU második legkorruptabb országa vagyunk, a fideszes politikusok azzal magyarázták ezt, hogy a két kerítést építő országot, Magyarországot és Bulgáriát nem véletlenül tehették a lista végére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!