szerző:
hvg.hu

Három kortárs, magyar művész alkotását vásárolja meg a Horváth Művészeti Alapítvány (HMA). A biztosítási iparágban nevet szerzett üzletember, Horváth Béla magánalapítványa a sajtó számára nyitott kuratóriumi ülésen jelentette be, megkezdi kortárs művészeti gyűjteményépítő tevékenységét.

Az alapítvány két főkurátora Szoboszlai János és Petrányi Zsolt művészeti szakemberek jelentették be hétfőn délután Budapesten, hogy Lakner Antal, Szabó Dezső, illetve a Magyarországot az idei Velencei Biennálén képviselő Kicsiny Balázs egy-egy művének megvásárlásával kezdi kortárs művészeti gyűjteményépítő tevékenységét a HMA.

A húszmilliós alaptőkével létrehozott HMA kuratóriuma több javasolt műből választotta ki  a három művész alkotásait. A gyűjteményépítés irányait - amellett, hogy az alapítványtevőnek, Horváth Bélának jelentős magánygyűjteménye is van - ez a három mű jelöli ki, s a művek köre évente bővül.

A művek megvétele mellett a HMA kritikusi díjat is odaítélt - most első alkalommal. A százezer forintos díjat a művész-kritikus Baglyas Erika kapta művészeti írásaiért.  A HMA azt is bejelentette, rezidens programot indít, Tinnyén levő alkotóházában hat hónapra fogadja a holland Emo Verkerk festőművészt. A továbbiakban rezidens-programot írókra és zeneszerzőkre is kiterjesztené a HMA.

Horváth Béla,  az Aviva biztosító vezetője, klasszikus művek gyűjtése után  kortárs művészeti mecénási tevékenységét a Kis Varsó művészcsoport támogatásával kezdte. A HMA egyelőre nem tervez galérianyitást, lassúbb gyűjteményépítő stratégiát folytat. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!