szerző:
hvg.hu

„A mostani tudásunk szerint minden bizonysággal Nemzeti Galéria fog épülni a Városligetben” – mondta Rónai Egon többször feltett kérdésre L. Simon László államtitkár az ATV Startban.

L. Simon László szavaiból úgy tűnik, hogy a miniszterelnök barátjaként számon tartott Zoboki Gábor koncepciója alulmaradt a Baán László miniszteri biztos által vezetett Liget Projekt eredeti tervével szemben, és mégis a Városligetben lesz az Új Nemzeti Galéria.

A Liget Budapest Projekt a Városliget átfogó megújítását célzó 150 milliárdos fejlesztéssorozat összefoglaló neve. A 2014 és 2018 közötti időszakra tervezett beruházás során megnő a park zöldfelülete, a terület új kikapcsolódási lehetőségekkel, például futópályával gazdagodik, átalakítják a közlekedést, fejlesztik az állatkertet és felépül egy öt intézményből álló új múzeumi negyed is.

Mint korábban beszámoltunk, az utóbbi időben sok jel mutatkozott azzal kapcsolatban, hogy a nagyberuházás nem, vagy nem úgy fog megvalósulni, ahogy tervezeték. Tavaly év végén a kulturális államtitkár, Hoppál Péter 50-50 százalék esélyt látott a projekt megvalósulására. Nemrég L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára fejtette ki, hogy a Nemzeti Galériának a Várban a helye, ehhez csatlakozott és konkrét tervvel is előállt – a miniszterelnökkel állítólag jó kapcsolatokat ápoló – Zoboki Gábor építész. Sőt, arról is hallani, hogy maga Orbán Viktor sincs megelégedve a zsűri által kiválasztott múzeumokkal, mondván „érthetőbb, a magyar néplelket jobban tükröző” épületekre volna szükség.

Ehhez képest L. Simon mostani határozott kijelentése azt sejteti, hogy a meccs eldőlt: a Ligetben lesz az új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum is.

Lapunknak Baán László is határozottan cáfolta, hogy bármilyen változásról tudna. „A Liget-projekt meg fog valósulni. Mindenkinek azt javasolnám, hogy ha biztosra akar menni, fogadjon erre” – jelentette ki a hvg.hu-nak április 24-én. Szerinte természetes, hogy viták vannak ezzel kapcsolatban. „Ez a legnagyobb kulturális beruházás Magyarországon az elmúlt száz évben. Olyan nagy léptékű tervről van szó, hogy az volna a csoda, ha nem váltana ki vitákat.”

Korábbi hírek szerint a végső döntést egy májusi ülésén hozza meg a kormány.

A Ligetben a tervek szerint öt új múzeum épül, köztük a Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum, amelynek pályázatán két világszínvonalú terv nyert, a Snøhetta és a SANAA építészirodák anyaga. Hogy végül melyik épül fel, az néhány hónapon belül eldől.

A Snøhetta terve
A SAANA terve

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!