szerző:
B.N.

A Schilling Árpád vezette műhelynek Margit holland hercegnő adta át a 25 ezer euróval járó elismerést Amszterdamban március 15-én. Az Európai Kulturális Alapítvány (ECF) ceremóniáján Schilling nem tudott részt venni az időközben zajló civil tüntetések rendezése miatt.

Schilling Árpád nyilatkozata szerint a nemzeti ünnepen azokkal a tanárokkal érez együtt, “akik megalázónak érzik a lehetetlen körülményeket, amelyek között dolgoznak, és akiket nem vesznek komolyan a döntéshozók!“”

A színházi műhelyből társadalmi és szociális kérdésekkel foglalkozó szervezetté alakult Krétakör Alapítványt több százan ünnepelték. Köztük Bert Koenders, holland külügyminiszter, Őfensége Laurencia holland hercegnő, az alapítvány jelenlegi elnöke, Katherine Watson, az alapítvány igazgatója vagy Chris Dercon, a londoni Tate Modern igazgatója (az idei díjazottakat megszavazó zsűri egyik tagja). A Krétakör mellett a spanyol Medialab-Pradót tüntették ki.

©

Az díj átvételekor a magyar oktatási rendszer hiányosságaira reagáló Szabadiskola program három diákja, egy erdélyi, egy budapesti és egy miskolci fiatal beszélt, Schiling Árpádot pedig Sárosdi Lilla színésznő képviselte a rendező köszönőlevelének felolvasásával.

“Ez a díj visszaadta a hitemet abban, hogy még létezik a szolidaritáson alapuló európai kultúra (...) Hálás vagyok az ECF-nek, hogy Európa figyelmét Magyarországra irányítja (...). Így azoknak a magyar állampolgároknak adnak hangot, akik az EU állampolgárinak vallják magukat és igazi demokráciába szeretnének élni” - üzente Schilling.

A díjat Potyondi Linda ügyvezető vette át. Princess Margriet Award for Culture díjjal járó pénzösszeget az Krétakör Alapítvány online archívumának fejlesztésére fordítja. A linken a mai naptól az elmúlt húsz év munkája nyilvánosan kutatható.

A European Cultural Foundation 1954-es alapítása óta a kultúra elkötelezett támogatója, amely saját hitvallása szerint a nyitott, demokratikus és befogadó Európa elengedhetelen összetevője.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!