szerző:
Zelki Benjámin
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre többen tudják, mennyi apró építészeti értéket rejt Budapest, azonban méltatlanul kevés figyelem összpontosul egy-két szecessziós lépcsőházra és a bennük megbújó festett üvegablakokra. Ráadásul ezek a híres üvegművész, Róth Miksa műhelyében készültek. Négyet látogattunk meg közülük, talán a legszebbeket.

A szürke őszi napokon ritkán figyelünk fel Budapest egyedülálló építészeti értékeire, melyek mindenhol végigkísérnek minket. Néha egy átlagosnak tűnő épületbe belépve is magával ragad minket a századforduló polgári eleganciája. Sokszor a lakók sem tudják, hogy a lépcsőházat díszítő üvegablakok a világhírű szecessziós üvegmester, Róth Miksa műhelyében készültek. Négy egészen különlegeset mutatunk meg ezek közül. Városbújócska sorozatunk újabb darabja.

1. Falk Miksa utca 13.

Az első ház a Jászai Mari tér közelében, a Falk Miksa utca fái között, elegáns környezetben terpeszkedik a 13-as szám alatt. A ház nemrég kapott teljes felújítást kívül-belül, már első pillantásra is eleganciát sugároz. Ezt csak fokozza a szép kovácsoltvas bejárat.

©

A házat 1911-ben építették Fodor Gyula tervei alapján. A lépcsőházba belépve, a fejünket fölemelve rögtön meg is pillantjuk az első festett üvegablakot. A palotabelsőt idéző előteret márvány borítja, a domborművek Lányi Dezső és Vass Viktor művei.

©

A lépcsőház ablakait is Róth Miksa-üvegablakok borítják.

©

2. Hajós utca 25.

A második helyszínhez nem kell messzire menni, az Opera mellett külsőre átlagosnak tűnő, kívülről rossz állapotú, felponyvázott tetejű szürke bérház következik. A kapuhoz közelebb lépve azonban már láthatjuk, hogy nem mindennapi épülettel lesz dolgunk.

©

A Hajós utca 25. szám alatti Napóleon-udvart is Fodor Gyula tervezte, az épület 1906-ra készült el. A ház nevét a sarkon álló egykori Café Napoleonról kapta. Érdekesség, hogy noha Bonaparte Napóleon domborműve látható a ház falán, a kávézót nem róla, hanem III. Napóleonról nevezték el. Az épületbe belépve hosszú folyosó fogad minket, szemben gyönyörű, díszített üvegajtóval.

©

A lépcsőház felé fordulva a tér kiszélesedik, a mennyezetet magasra nyúló márványoszlopok tartják. De figyelemre méltók a falon a zöld Zsolnay-csempék, illetve a díszített padló is.

©

3. Hajós utca 32.

A Hajós utcán továbbhaladva jóval kisebb házat találunk, mely épp felújítás alatt áll. Az épület rekonstrukciója igencsak örvendetes, hiszen korábban igen lepusztult állapotban volt.

©

A Hajós utca 32. alatt megbújó Szedő-házat Málnai Béla tervezte, 1904-ben épült fel. A kapun belépve már megpillanthatunk a szemközti üvegajtó fölött egy mart üveget.

©

Egyre beljebb haladva ez a ház okozza a legtöbb meglepetést: a szürke, lepukkant lépcsőház különleges, templomra emlékeztető üvegablakokat rejt. Szintén említésre méltó a lépcsők kovácsoltvas korlátja.

©

4. Bertalan Lajos utca 26.

Negyedik házunkhoz már át kell menni Budára, azon belül is dél felé. A Gárdonyi téri villamosmegállótól a BME felé közlekedő hallgatók jól ismerhetik az épületet. A Bertalan Lajos utca 26. ugyanis kívülről is kifejezetten látványos, a vöröstéglás házat virágmintás mozaikok borítják.

©

Az épületet Bach János tervezte, 1913-ra készült el. A kapualjba beforduló látogató már azonnal meglátja, mi vár rá, a főbejárat fölött található az első Róth Miksa-féle festett üveg.

©

A bejárattól tágas főfolyosó vezet a liftek felé, díszített mennyezettel és padlócsempével.

©

A lépcsőházat is végig ólomüveg ablakok borítják, a falakat lila Zsolnay-csempe fedi, középen bordó domború virágmintával.


Nézzen további képeket látványos lépcsőházakról!
©
Városbújócska
Városbújócska címmel indult sorozatunk városi tájképekkel, ismert és kevésbé ismert, de mindenképpen fontos és bemutatásra méltó köz(vagy magán-)terekkel, azok történetével és esztétikájával, azok különféle kontextusaival foglalkozik

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!