szerző:
HVG

A választásokra semmi sem készül el a Várban tervezett kormányzati beruházásokból, a minisztériumok a következő ciklus végén költöznek, a palota teljes rekonstrukciója valószínűleg soha nem készül el, viszont a költségek alaposan elszálltak – derül ki a legfrissebb HVG-ből.

Nem tudjuk, lesz-e negyedik Orbán-kormány, de az bizonyos, hogy nem a budai Várban, az egykori karmelita kolostorban alakul majd meg. A kivitelezők ugyanis csak az év végén készülnek el a miniszterelnök új hivatalával. 2002-ben is költözés előtt állt Orbán Viktor, akkor az áprilisi választásokat követő hónapban átadták a Sándor-palotát, de a választók közbeszóltak.

Nem lesz kész a tervezett időre, a választásokra a Lovarda, a Főőrség és a Stöckl-lépcső rekonstrukciója sem. Többek között azért a csúszás, mert csak 2017 végén döntött a kormány a Palota út – Csikós udvar – Hunyadi udvar közti szakasz akadálymentesítésről és a közműcseréről. Így a Lovarda előtti tér tereprendezésével meg kell várni ennek a beruházásnak végét. A Budavári Palota dunai szárnyának átalakítása csak akkor kezdődhetne el, ha elköltözik a Magyar Nemzeti Galéria.

Ám a Városligetben felépítendő új múzeumnak még nem zárult le a tervezése sem. Reális becslések szerint a kivitelezési közbeszerzés, az építkezés, és az óriási gyűjtemény átköltöztetése legkorábban is csak a következő kormányzati ciklus második felére oldható meg. 

Ha az eredeti tervek szerint alakulnak a dolgok, Pintér Sándor belügyminiszternek és Varga Mihály nemezgazdasági miniszternek már a télen át kellett volna hurcolkodnia a várba. Csakhogy a két hatalmas kiterjedésű műemlék épület rekonstrukciója még meg sem kezdődött. A költségek viszont alaposan elszálltak, már csak a nemzetgazdasági tárca új otthonának kiszemelt volt Pénzügyminisztérium átalakítását 35-38 milliárd forintra taksálják.

Hatalmas a csend a Budavári Palota további átalakításáról is. A még L. Simon László által létrehozott Hauszmann-bizottságot időtlen idők óta nem hívták össze. Forrásaink szerint arra jó volt a testület munkája, hogy a döntéshozók számára kiderült, hogy a palota eredeti terveknek megfelelő teljes rekonstrukciója több kormányzati ciklus alatt, és több száz milliárd forintból valósítható csak meg. Ez egy kicsit elvette Orbán Viktor kedvét.

A teljes cikket elolvashatja a friss HVG-ben.

©

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!