szerző:
hvg.hu

Néhány éve minden tanév elején, az új tankönyvek megjelenésével menetrendszerűen a tetőfokára hág az irodalmi szakértelem. Varró Dániel és Lackfi János után most Tóth Krisztina került a célkeresztbe. Az egyik legelismertebb költőnk, írónk ezúttal a radikális pitbull-tulajdonosokat haragította magára.

"Vicces lenne, ha csak annyi történt volna, hogy emberek egy csoportja a lehető legkomolyabban tiltakozik egy verses mondóka ellen. De nem vicces, mert Tóth Krisztina költő napok óta – olykor életveszélyes – fenyegető üzeneteket kap emailben és telefonon, amiért egy nyolc éve megjelent gyerekverskötetében olyan mondókát írt, ami egyesek szerint sértheti a pitbullokat" – írja Nyáry Krisztián Facebook-bejegyzésében a Magvető Kiadó oldalán.

A Magvető Kiadó igazgatója a törvényre hivatkozva érvel a felháborodott pitbull-tulajdonsokkal szemben, akik azzal vádolják a költőnőt, hogy semmit sem tud a pitbullok valódi természetéről. Nyáry szerint a verset úgy is éretelmezhetjük, hogy a költőnő egy nyolc évvel ezelőtt még érvényben lévő jogszabályt öntött játékos, mondókás formába. "Amikor a vers keletkezett, javában érvényben volt – az Alkotmánybíróság által azóta belső jogi koherenciazavar miatt eltörölt – 35/1997. (II. 26.) kormányrendelet, amely megtiltotta a pitbull terrier bármely módon való szaporítását és tenyésztését, és a kutyafajt életveszélyes, harci kutyának minősítette" – írja Nyáry.

A kiadóvezető író még azt üzente azoknak, akik azzal fenyegették a költőnőt, hogy széttépetik a pitbulljukkal: vizsgálják meg Weöres Sándornak a tenyésztői árversenyt súlyosan torzító valótlan állítását, amely szerint „Húsz forintért tarka kutya, / Tízért fehér kutya jár, / Törzs-vevőknek öt forintért / Kapható a kutya már.” Továbbá aggodalmát fejezte ki, hogy valóban nagy baj van, ha egy gyerekeknek szóló, humoros, ironikus mondóka ilyen mennyiségű és mélységű agressziót szül.

©

Íme az indulatokat szító vers:

Tóth Krisztina: Pitbull

Az ember,
ha kutyát
simogat,
izgul,
főleg, ha
a kutya
netalán
pitbull.

Pedig
nem is egy
ideges
fajta:
akkor is
harap
ha nem
akarja.

Mindegy,
az ember
lába
vagy karja,
a pitbull
aztat
szépen
lekapja.

Vagyis
ha éppen
sétálni
indul
az ember
jobb, ha
nem jön a
pitbull.

De ha jön,
akkor
ne simo-
gassa,
mert a ku-
tya őt
kettéha...

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!