szerző:
hvg.hu

Február 29-én átadták az idei Dining Guide-díjakat a legjobb éttermeknek és legjobb séfeknek. Az élbolyban nincs nagy meglepetés, a Michelin-csillagosok arattak, de bekerült néhány új hely is top 10-be.

Az Év Étterme díjat végül a Gerbeaud-házban működő Michelin-csillagos Onyx étterem kapta. A 92 pontot elért Onyxet a szintén Michelin-csillagos és szintén 92 ponttal elismert Costes követi, a bronzérmet a 90+ pontos Borkonyha kapta.

©

Szintén 90 pontot kapott a Costes testvére, a nemrég nyílt Costes Downtown. A nagypolgári környezetben, a Boscolo Budapest szálloda éttermeként működő Salon 87 pontot kapott, ők az esszenciális magyar gasztronómia képviselői. Szintén Magyarország tíz legjobb étterme között van az igényes, magyar regionális étterem, a Babel 86 ponttal. A modern elegancia könnyedségét a robusztus cári pompával ötvöző Arany Kaviár fine dining étterem 85 pontot kapott, míg a belvárosi fesztelen csúcsgasztronómia képviselője, a MÁK Bisztró 84+ ponttal található meg a kalauzban. A nemrég nyílt budai kulináris központ, a Gerbeaud Émile keresztnevéről elnevezett Émile egy új versenyző a top tízes mezőnyben, 84 ponttal szintén az egyik legjobb magyarországi étteremnek számít. A budai Várban működő Alabárdos étterem 83+ ponttal zárja a top 10 legjobb étterem sorát.

Az idei kalauz szakmai hitelességét a nemzetközileg elismert, 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari személye is garantálta. A zsűri elnöke, az olasz sztárséf titokban tesztelte a legjobb húsz éttermet, ez után döntött arról, kinek ítéljék oda a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját.

©

Három magyar termelőt is díjaztak. Sándor Tamás kézműves sajtkészítőt, a tradicionális hegyvidéki sajtokat előállító mónosbéli Bükki Sajt képviselőjét, Balogh Nagy Erzsébetet, a keleméri juhtenyésztőt (Keleméri Báránykák) valamint Szabó Györgyöt, a bükki füvesembert, a Györgytea alapítóját díjazták.


A 2016-os Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Top 10 étterem:

Onyx – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros
Costes – Palágyi Eszter, séf
Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
Costes Downtown – Miguel Viera, Tiago Sabarigo, séfek
Salon – Wolf András, Fekete Antonio, séfek
Babel – Lenk Zsolt, megbízott séf
Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
MÁK – Mizsei János, séf
Émile – Kövér Gergely, séf
Alabárdos – Kiss O’shea Dániel, séf

Különdíjak:

Év Szakácsteljesítménye Díj – Széll Tamás, Onyx
Zepter-Év Innovatív Konyhája Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
Hennessy-Év Séfje Díj: Costes – Palágyi Eszter, séf
Törley-Év Ifjú Séftehetsége Díj: ESCA – Fehér Gábor, séf
Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme Díj: Émile – Kövér Gergely, séf
Staropramen-Év Street Food Díj: PolaPola
Magyar Konyha Az Év Termelője Díj:
Sándor Tamás (Bükki Sajt)
Balogh Nagy Erzsébet (Keleméri Báránykák)
Szabó György (Györgytea)


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!