szerző:
hvg.hu

Bár Hosszú Katinka kéri, hogy ne vegyék szavait a Magyar Úszószövetség elleni támadásnak, elég nehéz másképp értelmezni szavait. Hiába ő a húzónév a magyar úszósportban, szakmai javaslatait a szövetség csak akkor hajlandó megfontolni, ha arcát és nevét adja a 2017-es budapesti vizes vb-hez – állítja. Hosszú Katinka nem érti, ha minden munkát az úszókkal és edzőikkel végeztetnek el, végül is mire van a Magyar Úszószövetség. Megkérdeztük az ügyről Gyárfást Tamást is, de nem lettünk sokkal okosabbak.

Hosszú Katinka úszó világ- és Európa-bajnokunk kedden a nyilvánossághoz fordult a Magyar Úszószövetséggel kapcsolatos problémái miatt. Álláspontjáról közleményt is kiadott, amelyben a következőket írta.

2012-ben azért költözött haza, hogy részese lehessen a magyar úszósportnak, és ezáltal megpróbálja inspirálni a jövőbeli generációkat. Ám azzal kellett szembesülnie, hogy bár a Magyar Úszószövetség elvárja a világszínvonalú eredményeket, az ő oldalukról közel sem biztosított a világszínvonalú háttér. A vezetők megelégedtek a magyar úszás jelenlegi helyzetével, és nem gondolnak arra, hogy mi kellene az előrelépéshez.

A közvéleménynek úgy tűnhet, hogy minden jól működik, hiszen mi, versenyzők folyamatosan hozzuk az érmeket a nemzetközi versenyekről, de az igazság az, hogy a rendszer hibás, és nem tudom tovább azt tettetni, hogy minden rendben van.

Hosszú szerint a rosszul működő rendszerben az úszók és edzők arra pazarolják a legtöbb idejüket és energiájukat, hogy folyamatos harcot vívjanak a szövetséggel. A legtöbbjük nincs tisztában az elvárásokkal és célokkal, mivel nincsenek pontosan lefektetett szabályok és követelmények. Ezáltal azt sem tudhatják, hogy a munkájuk elegendő-e ahhoz, hogy bekerüljenek a válogatott keretbe vagy sem. Még azok sem tudják, mit értek el pontosan, akik érmekkel öregbítik a magyar úszósport jó hírnevét.

Ha valaki végül veszi a bátorságot és úgy dönt, hogy kiáll az igazáért, azt a szövetség elutasítja egy szimpla magyarázattal, vagy egész egyszerűen tudomást sem vesz a problémáról – írta Hosszú Katinka.

Ezekkel a kijelentésekkel tudom, hogy saját magamat teszem ki esetleges támadásoknak, de vállalom, mert úgy érzem, hogy eljött az ideje, hogy kiálljak nem csak magamért, hanem a többi magyar úszóért is.

Hosszú, mint írta, azokért az úszókért is kiáll, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy felszólaljanak, mert attól félnek, hogy azt a minimális támogatást is elveszítik, amiben jelenleg részesülnek. Ezt a harcot három éve próbálja zárt ajtók mögött, házon belül megvívni a Magyar Úszószövetséggel, de eredménytelenül – tette hozzá.

©

Hosszú Katinka szerint ha a szövetség jól működne, a sportolóknak és a velük dolgozó edzőknek pontosan kijelölt és előre meghatározott céljaik lennének, és nyugodtan dolgozhatnának annak tudatában, hogy ha elérik ezeket, akkor annak meglesz az eredménye.

"Azzal, hogy Kazanyban sikerült megdöntenem a 200 méter vegyes világcsúcsát és két másodperccel a világ elé kerülnöm, nyilvánvaló olimpiai aranyesélyessé váltam. Tudjuk, hogy meg kell próbálnunk még tovább fejlődni. Ehhez a technika és az edzések tökéletesítésén kívül találtunk több más tényezőt is, ami segíthetne, hogy a programunk még teljesebb legyen."

Ennek érdekében férjével, Shane Tusuppal közösen változásokat javasoltak a Magyar Úszószövetségnek, ám legnagyobb megdöbbenésükre többszöri tárgyalás után azt a választ kapták, hogy akkor teljesítik a kéréseit, ha arcát és a nevét adja a 2017-es budapesti úszó-világbajnokság reklámozásához. "Ezt én megdöbbenve hallottam, hiszen eddig mindig azt hangoztatták, hogy azok kaphatják meg ezt a plusz támogatást a felkészüléshez, akik eredményt hoznak egy világversenyről... tudjátok, az a bizonyos mézesmadzag."

Nálam itt telt be a pohár.

Mint írta, 2011-ben a világbajnoki hatodik helyével eredménytelennek, csalódásnak könyvelték el, így nem kaphatott plusztámogatást. 2012-ben az olimpiai 4. helyével szintúgy. Nem panaszkodott, mert elhitették vele, hogy nem hozott eredményeket, így nem is jár a plusztámogatás. A legnagyobb meglepetésére azonban 2013-ban 2 világbajnoki aranyéremmel a zsebében sem kapta meg ezt a támogatást. A talán még eredményesebb 2014-es év sem hozta meg a várt segítséget a Magyar Úszószövetségtől.

És most, hogy a 2015-ös eredményeim sem elegendőek ahhoz, hogy teljesítsék a kéréseimet, el kellett hogy gondolkodjak, mégis mi az, amit még el kell érnem ahhoz, hogy biztosítsák a felkészülésemhez szükséges feltételeket?

Ha neki harcolnia kell ezekért a dolgokért az ő eredményeivel, akkor mi lehet a helyzet a többi úszóval? – tette fel a kérdést, majd közleménye vége felé kérte, hogy ne értsék félre, nem pénzt akar, meg tudná oldani, hogy saját fejlődésébe fektesse a keresett pénzt,

de ha ezt megteszem, akkor akaratlanul is felmerül a kérdés: mégis mire van a Magyar Úszószövetség?

Mit csinálnak, ha nem az úszóik számára biztosítják a lehető legjobb feltételeket, ha az úszóknak és edzőiknek kell a kutatásokkal, elemzésekkel, edzéssel és a versenyzéssel is foglalkozni?

Gyárfás: Próbálunk felnőni Katinkához

Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszószövetség elnökének kedd délelőtt olvasták be Hosszú Katinka közleményét. "Katinka eredményeit elismerjük, a véleménye fontos, megfontolandó, ha bármi olyan javaslat van, ami még jobban segíti az úszók helytállását, megfogadjuk" – mondta. Ő nem akar semmi olyat mondani – tette hozzá –, amivel megzavarhatja az úszók felkészülését.

Kérdésünkre nem erősítette meg egyértelműen, hogy feltételül szabták Hosszú szakmai javaslatainak elfogadásához, hogy legyen a 2017-es vizes vb arca; csak annyit mondott, ha Katinka nem akar részt venni a világbajnokság promóciójában, ők ezt elfogadják, elvégre neki a medencében kell helytállnia. Ezeket a javaslatokat az úszók egy soktagú vezetőséghez nyújthatják be, legutóbb az Eb előtt fordult elő ilyen – idézte fel Gyárfást, aki nem tud arról, hogy valami konkrét fordulat vezetett volna Hosszú Katinka kinyilatkoztatásához.

Amikor az úszóbajnok felvetései nyomán arról kérdeztük Gyárfást, mivel foglalkozik végül is az úszószövetség, a szervezet sportdiplomáciai, vb- és Eb-szervezési tevékenységét emelte ki.

Gyárfás elmondta még, hogy Hosszú Katinkát tartja a legjobb úszónak a világon, a Magyar Úszószövetség pedig próbál felnőni ehhez a szinthez.

Hosszú Katinka szerint ambiciózus emberekre van szükség a Magyar Úszószövetségben, akiknek az az elsődleges célkitűzésük, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtsék meg és segítsék az úszókból kihozni a maximumot. Sajnos a jelenlegi vezetés elégedett azzal, ahogy most működnek a dolgok, mert jönnek az eredmények – írta az úszóbajnok.

Hosszú Katinka szerint hihetetlenül tehetséges emberek vannak az országban és a világ egyik legerősebb úszó nemzete lehetnénk. De szerinte a magyar úszósportban mindenkinek magasabbra kell tennie a lécet, kivenni a részét a munkából.

"A célom mindig is az volt, hogy úgy hagyjam abba az úszást, hogy valamit tettem a sportág fejlődéséért. Felelősségemnek éreztem, hogy elmondjam a véleményemet, és hogy megosszam a nézeteimet" – írta, majd kért mindenkit, hogy ne vegyék a szavait az úszószövetség elleni támadásnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!