szerző:
hvg.hu

Az orosz paralimpikonokat is elérte a doppingvád.

Augusztusban kiderül, hogy az orosz doppingválság miatt a paralimpikonjaikat is kitiltják az olimpiáról – írja a BBC. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság ugyanis eljárást kezdeményezett, miután egy kanadai professzor jelentése szerint az ország 2011. és 2015. között államilag támogatott doppingprogramot tartott fenn.

Richard McLaren megerősítette Grigorij Rodcsenkovnak, a moszkvai doppinglabor volt vezetőjének szavait, miszerint államilag ellenőrzött doppingolás zajlott a szocsi téli olimpián. Rodcsenkov kijelentése konkrét neveket nem tartalmazott. Mc Laren jelentése azt is hangsúlyozza, hogy a doppingolás nem korlátozódott az olimpikonokra, és hogy a rendszert 2010-et követően kezdték kiépíteni. Az ellenőrzéseket úgy tudták kikerülni, hogy kicserélték a vizeletmintákat, és eltűntették a sportolók valódi vizeletét, a gyanú szerint a paralimpikonok között is van 35 olyan, akinek eltűnt az eredeti mintája.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, Sir Philip Craven szerint McLaren megállapításai komoly aggodalomra adnak okot. Közben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közben azt fontolgatja, hogy kollektív tilalmat léptett életbe minden orosz versenyzővel kapcsolatban. Erről már vasárnap dönthetnek. Amennyiben az oroszokat felfüggesztik, 21 napjuk lesz fellebbezni.

Korábban írtuk:

 

Kizárják az összes oroszt a riói olimpiáról?

Az orosz sportolók valamennyi nemzetközi versenytől eltiltását javasolja a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA). Az augusztusi riói olimpiai játékokra is vonatkozó kezdeményezést már kedden megvizsgálja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A WADA szerint az orosz sportolók tömegesen és állami segédlettel doppingoltak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!