szerző:
hvg.hu

Az akkumulátorok igazán nem nevezhetőek környezetbarát eszközöknek. Azonban készült már „zöld” energiatároló is.

Egészen meglepő alapanyagot választottak a marylandi Nanocenter kutatói legújabb akkumulátorukhoz: fa alapanyaggal, pontosabban farosttal készítették el az energiatárolót. Állítólag tartós, és ami a lényeg: több százszor újratölthető. Mindez része egy projektnek, amelyben a papírnál ezerszer vékonyabb akkumulátorokat készítenek.

©

A farost alapanyagot ónnal vonják be, és a mai akkumulátorokban elterjedt lítium helyett nátriumot használnak. A farostok elég rugalmasak ahhoz, hogy az ilyesfajta nátrium-ion alapú akkumulátorok akár 400 töltési ciklust is kibírjanak, ami rekord a nanoelemek világában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!