szerző:
hvg.hu

Az akkumulátorok igazán nem nevezhetőek környezetbarát eszközöknek. Azonban készült már „zöld” energiatároló is.

Egészen meglepő alapanyagot választottak a marylandi Nanocenter kutatói legújabb akkumulátorukhoz: fa alapanyaggal, pontosabban farosttal készítették el az energiatárolót. Állítólag tartós, és ami a lényeg: több százszor újratölthető. Mindez része egy projektnek, amelyben a papírnál ezerszer vékonyabb akkumulátorokat készítenek.

©

A farost alapanyagot ónnal vonják be, és a mai akkumulátorokban elterjedt lítium helyett nátriumot használnak. A farostok elég rugalmasak ahhoz, hogy az ilyesfajta nátrium-ion alapú akkumulátorok akár 400 töltési ciklust is kibírjanak, ami rekord a nanoelemek világában.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!