Balogh Csaba
Balogh Csaba

A PlayStation 4 konzolhoz érkező virtuális valóság szemüveg (sok)mindent megváltoztathat, amit eddig a videojátékokról gondoltunk. A Sony Morpheust viselő játékos tényleg úgy érzi majd: jelen van a játékban.

A Game Developers Conference 2014 című játékszakmai rendezvényen bemutatott virtuális valóság (VR) szemüveg viselői valóban a játékban érezhetik majd magukat. Ha lefele néznek, akkor látják a lábukat, és az oldalra forduláshoz sem a kontrollert kell nyomogatni, egyszerűen csak el kell fordítaniuk a fejüket.

A Morpheus névre keresztelt VR-headset bemutatott prototípusában a látványt egy 5 colos, 1920x1080 pixeles LCD kijelző biztosítja, ez szemenként 960x1080 pixeles felbontású képet ad. A kép mellett a hang is minden irányból jön majd: a headsetbe épített 3D audiós megoldásoknak köszönhetően nem csak elölről, hátulról, valamint jobbról és balról érkeznek majd a játékbéli hangok, hanem alulról és felülről is, ezzel is növelve a valóságérzetet.

©

Ha a látvány és a hang még nem lenne elég, a Morpheus természetesen együttműködik majd a PlayStation 4 konzol teljes infrastruktúrájával, így például a PS Move vezeték nélküli mozgásvezérlővel is. Az így összeálló rendszerben a játékos nem csak arra lát majd a játékban, amerre fejét fordítja, hanem amerre mozgatja kezét (illetve az abban lévő PS Move-ot), arra mozdul majd a játékban is a keze, vagy például kardja, fegyvere. Így a játékos valóban úgy érezheti majd, hogy jelen van az adott virtuális világban.

Az eszköz bemutatóján Shuhei Yoshida, a Sony Worldwide Stuidos elnöke hangsúlyozta, hogy prototípusról van szó, a végleges termék tehát még jobb is lehet. Hogy a több mint 3 éve fejlesztett Project Morpheusból mikor lesz megvásárolható termék, az viszont biztos, hogy túl sok ideje már nincs a Sonynak, hiszen a kickstarteres tőkével induló Oculus Riftből a fejlesztőknek szánt verzió már rendelhető. Az Oculushoz képest egyébként komoly előnyt jelenthet a Sonynak a meglévő felhasználói bázis, a PlayStation 4-ből ugyanis már 6 milliónál is többet adtak el, és a PS3-tulajdonosok is nyitottabbak lehetne egy Sony-fejlesztésre, mint egy független gyártó eszközére.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!