szerző:
hvg.hu

A legnagyobb tech-cégek mérnökei álltak össze, hogy kidolgozzák, hogyan lehetne sokkal gyorsabb a böngészés.

A Google, a Microsoft és a Mozilla mérnökei dolgoznak most együtt egy új technológián, egy webes bináris formátumon, a WebAssemblyn (röviden csak wasm-nek nevezik), a WebKit projekt keretében – számolt be róla az Ars Technica.

Arra számítanak, hogy a projekten belül létrehozott bájtkódoknak (egyszerű gépi utasításkészleteknek) köszönhetően jóval hatékonyabb és gyorsabb lehet a böngészés, mind az asztali, mind a mobilböngészők esetében, és akár még hússzoros sebességnövekedés is elképzelhető lesz.

©

A böngészők jelenleg JavaScriptet használnak, és mivel ez nem túl hatékony, a fejlesztők már számos erőfeszítést tettek azért, hogy kikerüljék e nyelv számos korlátozását (ide tartozik a Mozilla asm.js projektje vagy a Microsoft TypeScriptje). A WebAssamblyben pedig éppen ezeknek a projekteknek az eredményeit próbálják egyesíteni.

E korai stádiumban egy olyan (polyfill) könyvtárat hoznának létre, amelyik JavaScriptté fordítaná a WebAssembly kódot, hogy azt bármilyen böngésző futathassa. A jövőben sem tervezik a JavaScript teljes lecserélését, inkább arról van szó, hogy bizonyos feladatokat a WebAssemblyre bíznának.

Ha kíváncsi a fejlesztés eredményeire, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!