szerző:
hvg.hu

Agatha Christie születésének 125 évfordulója előtt tisztelegnek belfasti kutatók egy egészen különleges algoritmussal.

Agatha Christie egyike volt a világ legjobb krimiszerzőinek, leginkább azért, mert nehéz volt kitalálni, vajon ki lesz a gyilkos a regényében. Talán maga sem gondolta, hogy akarva-akaratlanul panelekből építkezik – most mindenesetre sikerült egy olyan algoritmust készíteni, ami ezt bizonyítja.

A belfasti Queen’s University kutatói – számolt be róla a The Guardian – Agatha Christie-regényeket vizsgáltak (27-et a 83-ból, olyan klasszikusokat beleértve, mint a Gyilkosság az Orient expresszen vagy a Halál a Níluson), szabályszerűségek után kutatva, és bőven találtak ilyeneket. Ha például nő volt a tettes, akkor a bemutatásakor az írónő inkább negatív szavakat használt, míg a férfiaknál vagy semlegeseket, vagy pozitívokat.

©

Ugyancsak számít, hogy hol és hogyan követték el a gyilkosságot, ha ez egy vidéki házban történt (ami gyakori helyszín Christie regényeiben), akkor 75 százalékos valószínűséggel nő volt a tettes, ha pedig megfojtották az áldozatot, akkor férfire gyanakodhatunk. De ugyancsak számít, hogy milyen közlekedési eszközök szerepelnek a regényben, illetve az áldozat családi kapcsolatai is.

Ezeket az adatokat algoritmusba foglalták, és az eredmény meglepő: a formula sokkal hamarabb leleplezi a gyilkost, mint ahogy azt Hercules Poirot vagy Miss Jane Marple tenné.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!