szerző:
hvg.hu

Tovább emeli a tétet a miniatűr számítógépek terén a Raspberry, megérkezett az eddig legkisebb és már majdnem szó szerint filléres eszközük. A gép ereje akkora, mint egy okostelefoné, otthoni gépek barkácsolásához és programozáshoz lehet használni.

Az eddigi legkisebb és legolcsóbb Raspberry-féle számítógép a Pi Zero nevet kapta. Az első modellnél 40 százalékkal gyorsabb minigépből eltűnt a hálózati kábel és az A/V-csatlakozó, valamint az USB sincs már az eszközön. Van rajta viszont microSD kártyaolvasó, mini HDMI-csatlakozó, az 1 GHz-es processzora mellé pedig 512 MB RAM társul.

©

Mindezt egy 65 mm x 30 mm x 5 mm-es eszközbe sikerült belezsúfolniuk. A Raspberry Pi Zero név nem csak az apróságra és a belépő szintre utal, hanem az árra is: 5 dolláros, átszámolva nagyjából 1500 forintotos áron dobták piacra.

Bár a Raspberry Pi Zero főleg "csak" programozásra (akár annak tanulására), valamint otthoni barkácsprojektekhez használható, kicsit többért, nagyjából 2500 forintért már böngészésre, zenehallgatásra és szövegírásra is alkalmas mini-PC-t is árulnak.

Ha érdeklik az olcsó gépek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!