szerző:
hvg.hu

Automatikus teszteket futtat le egy netes szolgáltatás, hogy értékelje a weboldalak használhatóságát.

Többféle szempontból is elemzi a weboldalakat a PageGuage nevű online szolgáltatás, így például hogy milyen az elérhetősége, mennyire könnyű navigálni rajta, milyen a dizájnja (nem túl sok-e rajta a szöveg, nem használnak-e túl sok színt, hiszen ezek zavaró tényezők lehetnek), milyenek az interakciók.

Ha kíváncsiak vagyunk egy oldal (akár a sajátunk) ilyesfajta megítélésére, akkor csak írjuk be a keresőmezőbe a site URL-jét, majd kattintsunk a Run Test feliratra. Néhány másodpercet várnunk kell, amíg lefutnak a tesztek, de hamarosan közli a szolgáltatás, hogy elkészült (Your report is ready).

©

Ekkor kattintsunk a Get Report gombra, és máris egy félkör alakú színes kijelzőn (mintha csak egy sebességmérőt néznénk) látjuk az eredményt, ami a legjobb esetben 10 pont lehet, de ha már 5 pontnál többet érünk el, nem kell szégyenkeznünk.

Az összesített pontszám mellett a négyféle mérésről szóbeli értékelést is kapunk (angolul), amit érdemes megszívlelni, és annak megfelelően változtatni, ha javítanánk weboldalunkon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!