szerző:
hvg.hu

Az idei karácsony egyik slágerajándékai a drónok voltak. Bár a használatuk elsőre gyerekjátéknak tűnik, valójában ez közel sem ilyen egyszerű.

A drónok kicsomagolása után sokan vették videóra az első szárnypróbálgatásokat, a Mashable pedig összegyűjtötte azokat, amik finoman szólva sem sültek el jól.

Amikor a felszállás is nehéz

Az alábbi videóban az újdonsült tulajdonosnak már a felszállással is komoly nehzésége támadt, a drón pedig ahelyett, hogy repült volna, inkább körbeugrálta az udvart.

"Mekkora a hatótávja?"

Ez az a kérdés, amit inkább a próba előtt kellett volna feltenni, a drónt irányító férfi ugyanis csak előre és felfelé tudta irányítani az eszközt, így az szűk egy perc alatt eltűnt a szemük elől.

300 ezer forintos kár 1 perc alatt

A Jason Bright nevű YouTube-csatornára felkerült videó a feltöltő saját bevallása szerint is igen fájdalmas. A Walkera QR X350 Pro drón a rá szerelt 2D Gimbal állvánnyal és egy GoPro Hero 3 kamerával kevesebb mint egy perc után lezuhant. Igaz, a leírás szerint erről nem a férfi, hanem a drón tehetett, annak ugyanis egyik propellere felmondta a szolgálatot. Ennek ellenére kevésbé fájdalmas, hogy a nagyjából 300 ezer forintos felszerelés pályafutása ilyen gyorsan véget ért.

Drón vs. fa

A felsorolásból természetesen nem maradhat ki az egyik legtipikusabb dónbaleset sem: az eszköz a nehézkes felszállás után egy fa tetején kötött ki.

Drón vs. kutya

Egy másik jellemző baleset, ha a drón a kutya szájában landol. Ez is megtörtént.

Megfogta a háló

Erről az esetről sajnos nem készült felvétel, csak az utána következő mentőakcióról. Az eszközt egy medence fölé kifeszített röplabdahálóból kellett kiszabadítani, és a jelek szerint a hideg vízben ez nem volt túl hálás feladat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!