szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, amerikai kutatóknak sikerült olyan szinten megreformálniuk a hagyományos izzókat, hogy visszahozhatják a kereskedelmi forgalomból egyszer már kivont technológiát.

Miközben sokan elsősorban a hagyományos izzók fényét kedvelik (illetve: hosszú évtizedek alatt inkább ahhoz szoktak hozzá), van velük egy viszonylag nagy probléma. Ezek az izzók csupán a felhasznált energia 5 százalékát alakítják át fénnyé, a maradék 90-95 százalék hő formájában jelentkező veszteség. Éppen ezért pár éve EU-szerte be is tiltották a hagyományos izzók forgalmazását.

Most azonban amerikai kutatók előálltak valamivel: a hagyományos villanykörtében lévő izzószálat egy speciális kristálystruktúrával vonták be, ami a fényt átengedi, a korábban hő formájában jelentkező energiát viszont visszaforgatja, amiből így “újra fény lehet”.

©

A Telegraph beszámolója szerint miközben a most használt energiatakarékos LED izzók 14 százalék körüli hatásfoka valóban sokkal jobb a hagyományos égők 5 százalékánál, az MIT által kifejlesztett technológia fényében a mai energiatakarékos megoldások nevetségesnek tűnnek. Az új megoldástól ugyanis 40 százalékos hatékonyságot várnak a tudósok.

Ha érdeklik a régi-új villanykörtével kapcsolatos fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.