szerző:
hvg.hu

Egy nemrég készített felmérés igen gyászos képet fest arról, hogy sok biztonsági funkció ide vagy oda, az óvatlan felhasználó még mindig a rendszer leggyengébb pontja.

Miközben sokakat felháboríti, hogy a hatóságok hozzá szeretnének férni a képernyőzáró kóddal ellátott telefonok adataihoz, egy friss felmérés rámutat, hogy szintén sokan vannak, akiknél ez most is menne: akik nem állítanak be kódot, így még a legalapvetőbb biztonsági beállítást sem végzik el eszközükön.

Duo Labs által készített összegzésből kiderül, azon munkavállalók közül, akik saját androidos telefonjukkal is elérik a céges adatokat, csupán minden harmadik védte le (a képernyőt lezáró) PIN-kóddal vagy jelszóval a készülékét. Az iPhone-osok esetében már jobb a helyzet, az ő esetükben csupán minden 20-ik tulajdonos hagyja ilyen szempontból őrizetlenül a mobilt.

A Duo Labs megállapítása szerint az androidos készülékekkel a tulajdonosok hanyagságán kívül további komoly probléma, hogy nem mindenki ugyanazt a verziószámú operációs rendszert használja. A felmérés eredményéből kiderült, a készülékek több mint 20 százalékán az 5.1.1-es Android fut, amit a Google még 2014-ben adott ki. Ennél is aggasztóbb, hogy az androidos eszközök 32 százaléka 4.0-át, vagy ennél is régebbi operációs rendszert használ, mi kifejezetten érzékeny a tavaly felfedezett Stagefright, azaz „lámpaláz” nevű sérülékenységre, melynek veszélyeiről itt olvashat bővebben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!