szerző:
hvg.hu

Sok nosztalgikus élmény eszébe juthat az évtizedek óta népszerű gyereklapról, de biztosak vagyunk benne, hogy a programozáshoz köthető nincs köztük. A jövő generációjánál ez már máshogy lesz.

A programozás szemléletét és alapjait játékosan bemutató rovat indult a Dörmögő Dömötörben. A kiadó közlése szerint a Dorka és Dorina tudástára rovatban olvasmányok, valamint fejben vagy ceruzával megoldható feladványok lesznek, amelyek a programozáshoz is szükséges elemző és algoritmikus gondolkodás megalapozását segítik.

Emellett a technológiai oktatást támogató Skool csapata a Dörmögő Dömötör honlapján lépésről lépésére mutatja be a programozás alapjait a code.org magyarra is lefordított, játékos, sikerélményt adó ingyenes tanfolyam anyagainak a felhasználásával. Év végére a vizuális programozási nyelvet használó Scratch segítségével saját játékokat is programozhatnak majd a gyerekek.

©

A Dörmögő Dömötör olvasásától persze senki nem fog komplex programokat írni, de nem is ez a cél. A “felnőtt” programozni tudás felé vezető úton remek első lépést jelenthetnek a gyerekkorban megszerzett motiváló sikerélmények. Ha pedig ez megvan, akkor máris mutatjuk a következő lépést.