szerző:
hvg.hu

A japán cég Berlinben mutatta be emberszerű robotja legújabb változatát, ami már német nyelven is képes beszélni.

Szerdán nyitotta meg kapuit Berlinben az ITB utazási kiállítás, ahol a Toshiba is helyet kapott Chihira nevű recepciósrobotjával. A 2014-ben bemutatott android már korábban is nagy feltűnést keltett, a fejlesztői ugyanis rendkívül emberszerű kinézettel látták el, mostanra azonban még fejlettebb lett.

©

A BBC beszámolója szerint a Toshiba frissítette a gép vezérlőrendszerét, így a mozgása sokkal természetesebbé vált. Emellett az esemény apropóján a német nyelvre is megtanították, hogy a hozzá forduló látogatók az angol, a német és a japán mellett így is kérdezhetnek tőle, de Chihira megérti a jelbeszédet is. Bár a robot tényleg a technológia csúcsát jelképezi, nem mindenki örül annak, hogy emberként néz ki.

Noel Sharkey, a Sheffieldi Egyetem professzora szerint a nyugati közönség nem szeretné, hogy egy robot ennyire hasonlítson az emberre, mert sokan úgy érezhetik, megtévesztik őket. A Toshiba vezető szakértője, Hitoshi Tokuda szerint ugyan a robotot azért tervezték ilyenre, hogy az idősebb generáció tagjai is bizalommal forduljanak hozzá, Sharkey szerint Chihira továbbra sem túl bizalomgerjesztő, és leginkább úgy néz ki, mint egy pszichopata gyilkos.

©

E tekintetben úgy tűnik, a kínaiak a japánok előtt járnak egy lépéssel: a tavaly májusban bemutatkozó Jangjang félelmetes módon hasonlít alkotójára. A Honda azonban megértette, hogy nyugaton nem örülnek az emberként kinéző robotnak, így Aszimó nevű androidjukat – ami már kezet foghatott Angela Merkellel – is ez alapján készítették el. Ha pedig már humanoidok: a Google robotja nem azért félelmetes, ahogy kinéz, hanem azért, ahogy viselkedik.

A japán cég szerint azonban a hasonló robotok előtt nagy jövő áll, elsősorban a turizmus területén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!