szerző:
hvg.hu

Tollal is írhatunk a Wordbe, bármilyen színt beállíthatunk majd témának és jobb lesz az Edge böngésző is. A Windows 10 Creators Update frissítőcsomagjára még egy kicsit várni kell, de már most látszik, mennyi hasznos újdonsággal készültek a Microsoftnál.

A hét közepén nemcsak egy nagyon erős, új számítógépet mutatott be a Microsoft, de bejelentette azt is, jövő év elején jön a Windows 10 következő nagy frissítése, a Creators Update (Windows CU) néven emlegett pakk. Az már az eseményen kiderült, az új csomagban a 3D nagy hangsúlyt kap, és ehhez kapcsolódóan azt is megmutattuk, milyen lesz az új Paint. A 3D-s funkciók mellett azonban számos dolog frissül majd a Windowsban, ami a kiadott promóvideóban is látható egy-egy képkocka erejéig, de a Microsoft még nem tért ki rájuk, a Thurott viszont igen.

Megújul a Műveletközpont

A Windows CU néhány apróbb módosítással frissíti majd a Műveletközpontot, lesz azonban egy olyan változás is, aminek hiánya miatt eddig sokan bosszankodtak. A panelen helyet kap majd egy hangerő és a képernyő fényerejét beállító csúszka. Utóbbi azért is rendkívül hasznos, mert a jelenlegi csempével csupán 25 százalékos léptékkel lehet világosítani/sötétíteni a képernyőn, az új megoldás viszont ennél jóval finomabb beállítást is lehetővé tesz.

©

Egyedi színek mindenhol

A Windows 10-ben eddig is lehetőség volt arra, hogy a tálcának és egyéb elemeknek mi válasszuk ki a színét, eddig azonban csak az előre meghatározott színekből választhattuk ki a nekünk tetszőt. Az új frissítésnek köszönhetően a lehetőségek száma nagyjából végtelen lesz, ugyanis mi magunk állíthatjuk be az árnyalatot is.

©

Témák pénzért

A Windows CU érkezésével megkezdi a témák árusítását a Windows Store-ban. A színek beállítása mellett ettől még inkább egyedivé válik a Windows 10 megjelenése. A témák között találhatunk többek között Minecraft- és Leauge of Legends-stílusút is.

©

Barátok egy kattintásra

A frissítésben az egyik legnagyobb változás, hogy közösség-központúvá válik a Windows 10. A barátok ikonja (ami hasonló a Facebook Messenger barátokat ábrázoló kis ikonjaihoz) a Tálca jobb alsó sarkába kerülnek, így egyetlen kattintással bárkit elérhetünk. Ezekre kattintva Skype-on vagy e-mailen keresztül azonnal kapcsolatba léphetünk velük, képeket, videókat küldhetünk nekik.

©

Zeneszerkesztő

A Microsoft nemcsak a Paint-frissítéssel jár majd az alkotók kedvében, gondolt azokra is, akiknek a zene a mindenük. A Microsoft egy külön Groove Music Maker nevű appot is készít, amit úgy terveztek meg, hogy azt az érintőképernyős eszközökön is könnyen lehessen használni. A videó szerint könyvtárból is külső eszközről is húzhatunk majd be hangot, amiken különböző műveleteket hajthatunk majd végre.

©

Tollal a Wordben

A Windows CU egy másik különlegessége lesz, hogy teljes mértékben támogatja majd a toll használatát a Wordben. A segítségével a szövegből törölhetünk majd részeket, vagy külön megjegyzést írhatunk hozzá.

©

Változik az Edge is

A jövőre érkező frissítőcsomagban a Windows beépített böngészője, az Edge is változni fog. A megnyitott lapok előnézetét is láthatjuk majd, hogy egyből tudjuk, melyikre van szükségünk. Emellett a lapok kezelésébe is belenyúlnak, amivel lehetőség nyílik arra, hogy bezárásnál vagy újraindításnál visszaállítsuk a megnyitott lapokat.

©

Fokozott biztonság

Az operációs rendszerrel együtt a Windows Defender is kap majd egy frissítést a Microsofttól. A Defender jelenleg mint egy klasszikus win32-es alkalmazás létezik, az új verzió azonban igazi ráncfelvarráson esik majd át, és úgy fog kinézni, mint egy valódi univerzális app.

©

Ha máskor is tudni szeretne a Windows új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!