szerző:
hvg.hu

A Facebook algoritmusa olyan adatokból állítja össze üzenőfalunk tartalmát, amelyek mindent elárulnak netezési szokásainkról. Ezzel a Chrome-bővítménnyel saját magunkon tesztelhetjük, milyen adatokat is kapnak Zuckerbergék.

Jelenleg a Data Selfie a legérdekesebb Chrome-bővítmény, ugyanis saját magunkat figyeltethetjük vele úgy, ahogy a Facebook is megfigyel minket.

Telepítése után folyamatosan figyeli, hogy milyen bejejegyzéseken akad meg a szemünk, hány másodpercig nézzük azokat – ennek a számlálóját a Facebook oldalán, a bal alsó sarokban élőben is látjuk –, illetve mire kattintunk, mit lájkolunk és mit írunk.

Így összeáll egy adathalmaz, amit az alábbi fotón látható módon összegez a Data Selfie – ezt az összegzést a bővítmény ikonjára kattintva lehet elérni.

©

A grafikonon időrendben látszik, hogy mikor és mire kattintottunk, mit lájkoltunk, mit néztünk sokáig. Színes pontokkal mutatja ezt, ezekre irányítva az egeret pontos információt is kapunk, hogy melyik bejegyzésekről van szó.

Az alsó listákon látható, hogy mely ismerőseink (bal oldali lista) és oldalak (középső lista) bejegyzéseit nézzük legtovább, illetve az is, hogy mely ismerőseink bejegyzéseit lájkoljuk legsűrűbben (jobb oldali lista).

Az alábbi videón részletesen bemutatja a bővítmény működését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!