szerző:
hvg.hu

A Facebook algoritmusa olyan adatokból állítja össze üzenőfalunk tartalmát, amelyek mindent elárulnak netezési szokásainkról. Ezzel a Chrome-bővítménnyel saját magunkon tesztelhetjük, milyen adatokat is kapnak Zuckerbergék.

Jelenleg a Data Selfie a legérdekesebb Chrome-bővítmény, ugyanis saját magunkat figyeltethetjük vele úgy, ahogy a Facebook is megfigyel minket.

Telepítése után folyamatosan figyeli, hogy milyen bejejegyzéseken akad meg a szemünk, hány másodpercig nézzük azokat – ennek a számlálóját a Facebook oldalán, a bal alsó sarokban élőben is látjuk –, illetve mire kattintunk, mit lájkolunk és mit írunk.

Így összeáll egy adathalmaz, amit az alábbi fotón látható módon összegez a Data Selfie – ezt az összegzést a bővítmény ikonjára kattintva lehet elérni.

©

A grafikonon időrendben látszik, hogy mikor és mire kattintottunk, mit lájkoltunk, mit néztünk sokáig. Színes pontokkal mutatja ezt, ezekre irányítva az egeret pontos információt is kapunk, hogy melyik bejegyzésekről van szó.

Az alsó listákon látható, hogy mely ismerőseink (bal oldali lista) és oldalak (középső lista) bejegyzéseit nézzük legtovább, illetve az is, hogy mely ismerőseink bejegyzéseit lájkoljuk legsűrűbben (jobb oldali lista).

Az alábbi videón részletesen bemutatja a bővítmény működését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.