szerző:
hvg.hu

Egy nem csalhatatlan, de azért nagy munkával megvezethető szoftvert vetnek be a német hatóságok az országba érkező menekültek származásának meghatározására. Jelenleg menedékkérők közel kétharmadánál semmilyen hivatalos papír nincs, a saját bevallás hitelességét pedig több mint nehéz ellenőrizni.

Beszédelemzési technológiát vet be a német bevándorlási hivatal (BAMF) az országba érkező menekütek származási országának meghatározására – jelentette a Die Welt információira hivatkozva Deutsche Welle. A lap szerint a tesztüzemet (vélhetően a legnehezebb vagy gyanúsabb eseteknél) már két héten belül megkezdik.

A BAMF által közölt korábbi adatok szerint a 2016 során Németországba érkező menedékérők 60 százaléka nem mutatott be olyan papírt, melyből megállapítható lett volna, melyik országból is érkezett. Ezt az állapotot szeretnék most megszüntetni, ennek egyik eleme szoftver. A program maga a bankok és más szolgáltatók (itthon például a Magyar Telekom) által már használt hangazonosító technológiára épít, de módosították, hogy képes legyen felismerni a nyelvjárásokat is.

A beszédelemző újítás mellett a német belügyminisztérium nemrég egy olyan törvénytervezetet is előkészített, melynek értelmében a menedékkérelmet elbíráló hatóság elkobozhatná a migránsoknál lévő okostelefonokat azért, hogy az abban lévő adatok segítségével könnyebben meghatározhassák az illető személyazonosságát.

Az ilyen lépések az adatvédelmi szervezetek szerint túlságosan is belegázolnak a menedékkérők magánszférájába.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!