szerző:
hvg.hu

Átlépte az egymilliót a hordozott mobilszámok száma Magyarországon, ami azt jelzi, hogy van igény a dologra. De a hordozhatóság a hívó félnek továbbra is meglepetésszerű költségeket okozhat a telefonszámlában. Megoldás van, de továbbra sem olyan egyszerű, mint amilyennek kéne lennie.

Szívesen kérnek számhordozást a telefon-előfizetők, ha szolgáltatót váltanak, de meg kívánják tartani megszokott telefonszámukat – véli a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) annak kapcsán, hogy nyilvántartásuk szerint az elmúlt hetekben átlépte az egymilliót a hordozott mobilszámok száma Magyarországon. A hordozott telefonszámok között kilencszázezer vezetékes telefonszámot és egymillió mobilszámot tart nyilván az NMHH.

Az egy az egyben átvitt számok mennyisége évről évre emelkedik a szolgáltatás bevezetése óta: a vezetékeseket 2004. január 1-je, a mobilszámokat 2004. május 1-je óta lehet hordozni.

©

A telefonszámok hordozása annak jó megoldás, aki úgy szeretne szolgáltatót váltani, hogy közben megtartja a teljes telefonszámát.

Másik oldalról nézve viszont problémás a helyzet, a számhordozás bevezetése óta ugyanis ránézésre nem lehet tudni, hogy egy telefonszám melyik szolgáltatóhoz tartozik. A hálózaton kívüli hívás pedig a legtöbb díjcsomagban drágább, mint a kisebb percdíjjal pörgő (vagy akár ingyen hívható) hálózaton belüli telefonálás. Ezen a helyzeten csak kicsit segít az NMHH által működtetett számhordozós tudakozó. Innen ugyan viszonylag gyorsan meg lehet tudni, hogy egy-egy telefonszám melyik szolgáltatóhoz tartozik – de ez a rákeresés még így is életszerűtlenül kényelmetlenné teszi a telefonálás egyébként egyetlen gombnyomásos folyamatát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!