szerző:
Papós Tamás

A streaming zeneszolgáltatás napról napra egyre népszerűbb, gyorsan növekszik a felhasználók száma, és persze a bevétel is, de van valami, amiben képtelen javulni, és ez aggasztó lehet a Spotify jövőjét tekintve.

Minek vásárolni/letölteni egyenként a számokat vagy albumokat, ha egy streaming zeneszolgáltatással bármikor bármit hallgathatok? – ez a költői kérdés vezet ahhoz, hogy a streaming zeneszolgáltatások egyre jobban törnek fel a zenepiacon, a Spotify a legnépszerűbb, de az Apple Music is jó úton halad.

Utóbbi egy óriási nyereségeket összehozó cég egyik terméke, így elbírja akár a veszteséges működést is, a Spotify már nem, hiszen csak a korlátlan zenehallgatással foglalkozik. És ez – egyelőre – nagy baj.

A BBC számolt be róla, hogy a Spotify továbbra is fantasztikus fejlődést mutat: már több mint 140 millió felhasználója van, ami a pont egy évvel ezelőttihez képest több mint 40 százalékos növekedés. Tavalyi bevételük 2,9 milliárd euró volt, ami kényelmessé is tehetné az üzletet, de ez messze nincs így: óriási összegeket emészt fel a jogdíjak kifizetése, így a cég vesztesége majdnem 540 millió euróra dagadt.

A Spotify jövője tehát erősen kérdésesnek tűnik, de a BBC-nek kiemelte a cég: nyugodtan tekintenek előre, a marketingre és a fejlesztésre továbbra is komoly összegeket költenek, hogy hamarosan nyereségessé váljon a szolgáltatás, sőt, a tőzsdére lépést is tervezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Mától 800 forintért kapják a Spotifyt a magyar egyetemisták

Az eddigi három helyett mától 36 országban elérhető az olcsóbb zenehallgatás a Spotify-on. Mostantól a diákoknak féláron adja a Prémium előfizetést a szolgáltató. De van olyan megoldás, hogy a már felezett, 800 forintos ár helyett 400-ért is működjön a dolog.