szerző:
hvg.hu

Közepes képességű telefonokat nagyon-nagyon drágán adni nem túl jó ötlet. Ezt bizonyítja a Nokia által alapított, néhány éve eladott, idén tavasszal ismét gazdát váltó Vertu fizetésképtelensége.

Igen drágán, jellemzően több millió forintért árulja készülékeit a világ talán legismertebb luxustelefon-gyártója. A vállalat általában középkategóriás hardvert használ, nagyjából olyat, ami egy 60-80 ezer forintos készülékben van. Az árcímkét – a betervezett profiton túl – a különleges anyagok használata húzza fel: aligátor- és gyíkbőrrel, valódi aranyborítással és időnként drágakövekkel is dolgoznak, minden telefont kézzel szerelnek össze. No és concierge szolgáltatás is jár a luxusmobilok vásárlóinak.

©

A Vertut 1998-ban alapított a Nokia egy teljesen különálló cégként. A tevékenységét átszervező finn vállalat még 2012-ben, az észak-európai EQT VI befektetési alapnak adta el luxuscégét. Három évre rá, 2015-ben a Hong Kong-i Godin Holdingshoz került, tőlük a száműzetésben élő török üzletember, Murat Hakan Uzan vásárolta meg, idén márciusban.

A viszonylag szűk piacon évi 200-300 millió eurós bevételt termelő gyártónak nem mindig ment rosszul az üzlet. Az elmúlt napokban viszont a The Financial Times és a The Telegraph is úgy értesült, hogy a Vertu 1,9 millió fontot képes kifizetni hitelezőinek a 128 millió fontos adóssága helyett – így gyakorlatilag fizetésképtelenné vált a cég.

©

A The Financial Times értesülése szerint Uzan valamikor a későbbiekben valahogy újraindítaná majd a Vertut. Nem lesz egyszerű dolga.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!