szerző:
hvg.hu

Egy anonim üzenetküldésre szolgáló alkalmazást idén már betiltottak, de most egy újabb ilyen szolgáltatás lett népszerű. Fejlesztői tanultak a korábbi hibákból, de így is csak felnőtteknek lehet igazán hasznos, gyereknek inkább káros.

Az anonim véleményalkotás/üzengetés lehetősége alkalmazás formájában nem újdonság, több ilyen próbálkozás is volt korábban, majd a Yik Yak nagy népszerűségre tett szert, főként az Egyesült Államokban. Az alkalmazást idén viszont már be is tiltották, ugyanis az online zaklatás fő terepe lett, a gyerekek ezen csúfolták a másikat, pletykáltak a másikról mindenfélét.

Ilyen előzmények után érdekes, hogy az Androidra, iPhone-ra és iPadre is ingyenes Sarahah szintén népszerű lett – a Google Play linken arab írással jelenik meg az app, de letöltés után már angol nyelvű lesz. Az amerikai App Store legnépszerűbb alkalmazása lett a Sarahah, de a BBC beszámolójából kiderül, hogy Egyiptomban, Tunéziában és Szaúd-Arábiában is legalább egymillióan letöltötték.

A Sarahah tanult a korábbi hibákból: itt más nem látja a rólunk írt véleményt, csak ha mi így döntünk, ezen felül a zászló ikonra jelenthető (és ezzel együtt törölhető) az üzenet a feladójától pedig később semmit sem kaphatunk, az áthúzott kör ikonnal pedig csak a küldő későbbi blokkolását lehet kérni.

Az alkalmazás rövid leírásából is kitűnik, inkább felnőtteknek szánják, hiszen arra biztatják a felhasználókat, hogy a kollégáktól és barátoktól itt kérjenek névtelen véleményeket, ami felnőttek és konstruktív üzenetek esetében tényleg hasznos is tud lenni.

©

Ettől persze nagyon sok gyerek használja, sőt, a tinik kedvenc alkalmazásán, a Snapchaten keresztül lett igazán népszerű, ugyanis a profilokra be lehet linkelni a saját Sarahah profilt, arra kattintva pedig már írható is üzenet az illetőnek, természetesen névtelenül.

Ez pedig nyilvánvalóan teret ad az online zaklatásnak, amely Magyarországon is minden harmadik gyereket érinthet. Az alkalmazás értékeléseiből is látszik, hogy sok szülő letöröltette az appot gyermeke mobiljáról, mert (fel)zaklató üzeneteket kaptak.

Regisztrálás során csak egy felhasználói nevet, egy igazi nevet, egy e-mail-címet és egy jelszót kell megadni, majd létre jön is a profil, annak linkjét pedig érdemes olyanoknak továbbítani, akiktől véleményt szeretnénk kérni bizonyos kérdésekben, ezzel lehetőséget adva, hogy bárki névtelenül tudjon véleményt alkotni.

Nem győzzük hangsúlyozni: ez tényleg csak akkor hasznos, ha konstruktív üzeneteket kapunk, különben csak rossz hatással lehet, akár egy felnőttre is, aki ráadásul nem tud reagálni, ugyanis választ nem lehet írni a névtelen feladónak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!