szerző:
hvg.hu

Amerikai kutatók a jelenleg használatos akkumulátorok elektródáit cserélnék le. Ettől, reményeik szerint, szó szerint másodpercek alatt töltődne fel egy okostelefon, pár perc alatt pedig egy elektromos autó.

A mai technológia számára az akkumulátorok fejlesztése felér a Szent Grál keresésével. A gyártók igyekeznek minél erősebb és gyorsabban feltölthető akkumulátort készíteni, és bár számos biztató fejlesztés készült az elmúlt években, A megoldást egyelőre még senki sem találta meg. Az amerikai Drexel Egyetem kutatói most bíznak benne, hogy nekik sikerült.

Olyan akkumulátortechnológiát fejlesztettek, amivel pillanatok alatt fel lehetne tölteni a mobiltelefont, laptopot, elektromos autót és minden olyan eszközt, ami ma akkumulátorral rendelkezik.

©

A kutatók ehhez egy korábban nem alkalmazott megoldást kísérleteztek ki. A Drexel szakemberei az MXene nevű nanoanyagból fejlesztettek elektródákat, amivel megoldható lenne a mai, kémiai akkumulátorok extrém gyors töltése. Az anyag ugyanis rendkívül jó vezető, ugyanakkor lehetővé teszi az ionok szabad áramlását is. Ennek köszönhetően egy mai okostelefont másodpercek, egy elektromos autót pedig percek alatt lehet majd feltölteni. Mindez azért is nagyon fontos előrelépés, mert az elektromos autókkal szemben még mindig megvan az a fajta ellenérzés, hogy túl kicsi a hatótávolsága, és túl sokáig tart feltölteni – még a gyorstöltővel is. Így azonban nem sokkal fog tovább tartani az egész, mint egy sima tankolás.

A Drexel kutatói szerint még évekbe telhet, mire a fejlesztésből kész termék lesz, ugyanakkor az, hogy mindez a jelenleg is használatos akkumulátorokkal együtt használható, kifejezetten praktikussá teszi, így ugyanis nem egy teljesen új típusú akkumulátort kell legyártani, csupán egy alkotórészét kell kicserélni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló fejlesztésekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!