szerző:
hvg.hu

Egy kézzel kitöltött jelentkezési lap kerül árverésre a jövő hónapban. Az értékét több mint 50 ezer dollárra becsülik, ugyanis Steve Jobs keresett így állást, még 1973-ban.

A jövő hónap elején kerül árverésre egy 1973-ban készült kézzel írt állásjelentkezés a Bostoni aukciósház rendezvényén. Steve Jobs töltötte ki a kérdőívet, és a papír értékét több mint 50 ezer dollárra (nagyjából 12,7 millió forintra) becsülik.

Külön érdekesség, hogy az egyetlen oldalon is meglehetősen sok a helyesírási hiba. Jobs például „Steven jobs-nak” írja le a nevét. Címnek a „reed college-et” adja meg, ez az az oregoni főiskola, amelynek egy ideig a hallgatója volt. Az is érdekes, hogy a fiatalember, aki később kitalálta az iPhone-t, nem tudott kapcsolattartási számot megadni, mivel nem volt telefonja.

©

Igennel felelt arra a kérdésre, hogy van-e vezetői engedélye, és a készségeket firtató kérdésre a computert és a számológépet adja meg, hozzáfűzve a dizájn és a tech szavakat. Az érdeklődésnél kissé zavarosan fogalmaz: tervező mérnök, digitális – „from Bay near Hewitt-Packard”, ami valószínűleg San Francisco Bay területére utal, és természetesen a Hewlett-Packardot jelenti. Mindenestre az világos, hogy a 18 éves fiatalember elektronikai szakembereként vagy tervezőmérnökként akart elhelyezkedni abban az iparágban, amelyet később pont ő fog forradalmasítani – ezt egyébként az aukciós lista is megjegyzi. Három évvel később Steve Jobs és Steve Wozniak megalapították az Apple-t.

Nem ez az egyetlen, Steve Jobs kézírását őrző emlék, amelyet árverésre bocsátottak, tavaly októberben egy 1988-as Newsweek számot adtak el Jobs aláírásával. Nagyjából 13,5 millió forintnak megfelelő összeget fizettek érte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!